Svijet     | 11.01.2019. 12:16 |

Zaharova: Američko povlačenje stvara potrebu za dijalogom Damaska i Kurda

FENA Internet

MOSKVA, 11. januara (FENA) - Rusija je saopćila u petak kako je bitno da sirijski Kurdi i vlada u Damasku započnu s međusobnim pregovorima u svjetlu američkih planova povlačenja vojnika iz Sirije.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, izjavila je da teritorija, koju su prethodno konrtrolirale Sjedinjene Države, treba biti predana sirijskoj vladi.

- U tom smislu, uspostava dijaloga između Kurda i Damaska ima poseban značaj. Na kraju krajeva, Kurdi su integralni dio sirijskog društva - izjavila je Zaharova.

Ona je kazala na brifingu za novinare u Moskvi kako Rusija ima utisak da Sjedinjene Države žele ostati u Siriji, uprkos iznenadnoj objavi američkog predsjednika Donalda Trumpa u prošlom mjesecu da povlači američke snage. 

Zaharova je također izjavila da Rusija ostaje predana sporazumu koji je postigla s Turskom na stabiliziranju takozvane zone de-eskalacije u sirijskoj pokrajini Idlib, ali da je Moskva zabrinuta povećanim brojem kršenja primirja u njoj, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije