Ekonomija     | 11.01.2019. 11:50 |

Ford i Jaguar Land Rover najavili veliki broj otkaza u Evropi

FENA Internet

LONDON, 11. januara (FENA) - Ford i Jaguar Land Rover (JLR) najavili su veliki broj otkaza u Evropi uslijed pada potražnje za dizelskim vozilima, oštrijih propisa o emisijama štetnih plinova, te globalnog ekonomskog usporavanja.

JLR, sa sjedištem u centralnoj Engleskoj, najavio je da će ukinuti 4.500 od 42.500 radnih mjesta, dok će Ford ugasiti "hiljade" radnih mjesta u sklopu restrukturiranja koje bi moglo rezultirati zatvaranjem tvornica i ukidanjem proizvodnje nekih modela.

Trgovinski rat između Kine i SAD-a, u kombinaciji s Brexitom, rascjepkao je globalno tržište te prisilio proizvođače automobila da preispituju profitabilnost pojedinih modela vozila i proizvodnih lokacija.

U posljednjim kvartalima, dobit JLR-a i Forda kaskala je za konkurentima poput BMW-a, Volkswagena i Peugeota, što je pojačalo pritisak investitora na njihove menadžere da spriječe gubitke.

Ford Europe, koji zapošljava 53.000 ljudi, godinama gubi novac, a pritisak za restrukturiranjem poslovanja pojačao se od kada je glavni konkurent General Motors povećao dobiti prodajom svojih evropskih brendova Opel i Vauxhall francuskom Peugeot SAC-u.

JLR je saopćio kako je potražnja u Kini, nekad jednome od njihovih najjačih tržišta, pala za 21,6 posto u 2018., što je najveći zabilježeni pad na bilo kojem od njihovih tržišta.

Otkazi su najavljeni u trenutku kada su i Ford i JLR pogođeni padom potražnje za automobilima s dizelskim motorom, te nakon što su se prošlog mjeseca evropski zakonodavci složili oko strožih razina dozvoljenih emisija štetnih plinova, prisiljavajući tako proizvođače automobila da ubrzaju ulaganja u proizvodnju električnih vozila.

Ford Europe izvijestio je o gubitku od 245 miliona eura prije odbitka kamata i poreza u trećem kvartalu. 

JLR, koji je u vlasništvu Tata Motorsa i koji zapošljava oko 40.000 ljudi u Velikoj Britaniji, u četvrtak je izvijestio o 4,6-postotnom padu prodaje na godišnjem nivou, na nešto manje od 600.000 vozila, a u razdoblju od aprila do kraja septembra 2018., imao je gubitak od 354 milijuna funti, prenosi Poslovni.hr.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Google je godinama bio omiljen kao poslodavac, onda je otpustio hiljade putem e-pošte

Ford otpušta 3.000 službenika kako bi smanjio troškove

Netflix otpušta 150 uposlenika u SAD-u nakon gubitka pretplatnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'