Svijet     | 11.01.2019. 10:36 |

Hunt upozorio na paralizu zemlje i mogućnost nerealiziranog Brexita

FENA Internet

LONDON, 11. januara (FENA) - Britanski poslanici, koji namjeravaju da odbace sporazum premijerke Therese May o Brexitu, riskiraju paralizu zemlje i mogućnost da Britanija ne napusti Evropsku uniju, upozorio je danas britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Britanija, peta ekonomija svijeta, trebala bi napustiti najveći svjetski trovinski blok u roku od 80 dana, ali izgleda da će parlament najvjerovatnije odbaciti sporazum May, povećavajući šanse za Brexit bez sporazuma. 

- Najvjerovatnije ćemo, ako se taj sporazum odbaci, biti u paralizi, i nećemo moći realizirati  ono za šta je narod glasao - izjavio je Hunt za Sky News.

Japanski premijer Shinzo Abe upozorio je u četvrtak da svijet ne želi nepimjereni Brexit i da on u potpunosti podržava sporazum premijerke May o Brexitu.

Brojni poslanici koji se zalažu za Brexit žele jasniji razlaz s Evropskom unijom i njenim inistitucijama, ali je Hunt izjavio da parlament, u kome vladajući konzervativci nemaju većinu, vjerovatno neće dopustiti britansko napuštanje bloka.

- Mislim da je sada mnogo manja vjerovatnoća da će parlament dopustiti Brexit bez sporazuma - kazao je on za BBC, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Blinken: Borba protiv dezinformacija je 'vitalni' američki nacionalni sigurnosni interes

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije