Bosna i Hercegovina     | 10.01.2019. 16:46 |

Dan Preda u Predsjedništvu BiH: Odgovoriti na dodatna pitanja EK

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 10. januara (FENA) -  Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su na sastanku sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Danom Predom konstatovali da je najurgetnije riješiti pitanje davanja odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije.

- Očekujem da u narednim danima Vijeće ministara BiH kompletira te odgovore. Postoje određeni problemi u poglavlju koji se tiče obrazovanja imajući u vidu različite nadležnosti državnog, entitetskih, kantonalnih nivoa - kazao je Džaferović.

Osim toga, akcenat je stavljen na funkcioniranje parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

- To je staro pitanje. Taj parlamentarni odbor Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje čini određena grupa zastupnika iz Evropskog parlamenta i naša zajednička komisija za evropske integracije pri PSBiH - pojasnio je Džaferović.

Unutar navedenog tijela, kako je podsjetio, već duže vrijeme se vodi rasprava o načinu odlučivanja navodeći da je tu problem sa „stavom zastupnika iz državnog parlamenta koji dolaze iz RS-a“.

- Evropski parlament ima svoja pravila i jasno mišljenje da BiH treba da prihvati pravila i način odlučivanja u tom odboru u skladu sa preporukama Evropske komsije. Kazali smo da ćemo nakon što se uspostave komisije u državnom parlamentu mi iz Predsjedništva pokušati održati sastanak sa članovima tog odbora iz BiH i članovima tog odbora iz Evropskog parlamenta - poručio je Džaferović.

Preda je ocijenio realnim da BiH u ovoj godini dobije kandidatski status i to prije izbora za Evropski parlament.

Uskoro VIDEO

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Cvijanović u Bakuu s predsjednikom Aliyevim razgovarala o globalnim političkim prilikama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo