Svijet     | 10.01.2019. 16:35 |

Sahranjene tinejdžerke poginule u 'sobi za bijeg' u Poljskoj

FENA Internet

VARŠAVA, 10. januara (FENA) - Zvaničnici su se u četvrtak pridružili rodbini i prijateljima na sahrani pet tinejdžerki poginulih u prošloj sedmici u požaru koji je izbio u zabavnoj "sobi za bijeg" u sjevernoj Poljskoj.

Petnaestogodišnje djevojčice proslavljale su rođendan u zabavnom centru u kome se nalazila soba za bijeg u gradu Koszalinu kada je izbila vatra u blizini blokirane sobe, a djevojčice  su preminule od  udisanja ugljen monoksida. Čovjek koji je radio u zabavnom centru hospitaliziran je s opekotinama. 

Dva bijela kovčega i tri urne u obliku srca, s fotografijama djevojčica postavljenim na njih, položeni su pred oltarom tokom mise u prepunoj crkvi Svetog Kazimira. Pred crkvom je nekoliko stotina ljudi posmatralo ceremoniju na  velikom ekranu. 

Velečasni Wojciech Pawlak,koji predaje religiju u razredu koji su djevojčice pohađale, slavio je njihovo prijateljstvo.

- U njihovom prijateljstvu one su bile i ostat će zajedno. Bile su skupa kada su im životi okončani, one su skupa ovdje i zajednički će biti sahranjene da počivaju na istom groblju. Zauvijek - kazao je Pawlak, prenosi Associated Press.
.

Djevojčice su kasnije ukopane na groblju u Koszalinu. Grad je organizirao sahranu.

Čovjek koji je pobjegao iz sobe za bijeg uhapšen je i optužen za svjesno izazivanje opasnosti od vatre i za nenamjerno izazivanje pogibija. Ukoliko bude osuđen, on bi mogao biti kažnjen s osam godina zatvora. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je u četvrtak da zvaničnici nastavljaju sa sigurnosnim provjerama oko 1.100 soba za bijeg širom Poljske i da je do sada naređeno zatvaranje 53 te prostorije.

Igrači u sobi za bijeg zatvoreni su unutar sobe ili zgrade i moraju riješiti slagalice ili pronaći tragove koji bi ih doveli do ključa za otključavanje vrata. Ta igra izuzetno je popularna među tinejdžerima u Poljskoj.

 


(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Ruski ambasador ignorirao poziv da se pojavi u poljskom ministarstvu vanjskih poslova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo