Svijet     | 10.01.2019. 14:04 |

Moon pozdravio ponudu Kima za nastavkom saradnje dvije Koreje

FENA Internet

SEUL, 10. januara (FENA) - Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozdravio je ponudu Kim Jong Una,  vrhovnog vođe Sjeverne Koreje, da nastave s projektima međukorejske saradnje tokom novogodišnje konferencije za novinare u četvrtak.

- Industrijski kompleks Kaesong i turistički projekt Mount Kumggang od obostrane su koristi i za Južnu i za Sjevernu Koreju. Pozdravljam namjeru Sjevera da nastavi saradnju bez ikakvih preduslova i kompenzacije - izjavio je  Moon na konferenciji za novinare prenošenoj na televiziji.

Moonova izjava odgovor je na Kimove riječi tokom njegovog novogodišnjeg govora.

Kim je kazao kako je voljan da ponovo otvori industrijski park uz sjevernokorejskom pograničnom gradu Kaesaongu i da se nastave turuistički obilasci Južnokorejaca po živopisnoj planini Kumgang "bez ikakvih preduslova", prenosi Xinhua.

Kina i Južna Koreja pozvale su na ustupke Sjedinjene Države i Sjevernu Koreju prije mogućeg drugog samita sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa, sugerirajući da američki pritisak usmjeren ka denuklearizaciji Sjeverne Koreje ne postiže rezultate.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je u četvrtak da će surađivati s međunarodnom zajednicom kako bi se barem djelomično ublažile sankcije i dopustili neki međukorejski poslovi i turistička suradnja. Dodao je i da Pyongyang treba poduzeti "hrabre poteze" oko denuklearizacije kako bi dobio ustupke od Washingtona. "Mislim da je Sjevernoj Koreji jasno da treba nuklearno razoružanje kako bi joj se ublažile međunarodne sankcije, a Sjedinjene Države shvaćaju da je potrebna odgovarajuća akcija prema ubrzanju postupka nuklearnog razoružanja Sjeverne Koreje", rekao je Moon novinarima u predsjedničkoj Plavoj kući.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu