Svijet     | 10.01.2019. 13:20 |

Salvini pristao pustiti u Italiju desetak migranata koji su se iskrcali na Malti

FENA Internet

RIM, 10. januara (FENA) - Vladajuća talijanska koalicija riješila je u četvrtak spor oko primanja migranata sa Sredozemnog mora, nakon što je tvrdolinijaški ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini pristao pustiti u zemlju manju grupu nakon cjelonoćnih razgovora s partnerima.

Čelnik krajnje desnice Salvini u srijedu je zaprijetio da će blokirati dolazak dijela skupine od 49 migranata koji su se iskrcali na Malti nakon što su više od dvije sedmice čekali na moru. Talijanski premijer Giuseppe Conte i protusistemski Pokret 5 zvijezda dali su zeleno svjetlo za transfer migranata, a javno neslaganje sa Salvinijem doživljeno je kao još jedan znak sve većih sukoba partnera u vladi.

Conte i lider Pokreta 5-zvijezde Di Maio susreli su se sa Salvinijem u noćnim satima i postigli dogovor koji će omogućiti prihvat desetak migranata, dok će pritom vršiti pritisak na partnere Evropske unije da poštuju dosadašnje sporazume o imigraciji, prenosi Reuters.

"Ne želim da obaram bilo koju vladu", rekao je Salvini u izjavi za Rtl radio u četvrtak, nakon izvještaja u talijanskim novinama Corriere della Sera da su neki političari Lige kovali zavjeru za izbacivanje 5 zvijezda i sastavili novu koaliciju.


Salvini je ove sedmice insistirao na tome da Italija neće uzeti ni jednog od migranata koji su se nasukali na more na brodovima za spašavanje, rekavši da Italija treba prihvatiti samo zvanično registrirane tražitelje azila koji dolaze avionom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta