Svijet     | 10.01.2019. 08:24 |

Naučnici primjetili misteriozne radio-signale iz svemira

FENA Internet

LONDON, 10. januara (FENA) - Naučnici su primjetili više brzih valova radio signala koji dolaze iz udaljene galaksije, prenosi britanski The Independent navodeći istraživanje objavljeno u časopisu Nature.

U 13 intervala brzih radio valova, poznatih pod nazivom FRB, ponavljao se jedan vrlo neobičan signal, koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1,5 milijardi svjetlosnih godina, otkriveno je teleskopom u Kanadi.

To je tek drugi put u historiji da su naučnici opazili takav ponavljajući interval radio signala. Ono, istovremeno produbljuje misteriju ali i nudi mogućnost da se možda konačno razumiju razlozi nastanka ovih radio signala.

Tačna priroda i izvor radio valova su  nepoznate. Postoje razne teorije o tome šta ih uzrokuje. One uključuju neutronsku zvijezdu sa snažnim magnetskim poljem koje se vrlo brzo rotira ili dvije neturonske zvijezde koje su u procesu spajanja. Manje popularna teorija među istraživačima jest da se radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda.

Intervali signala traju samo milisekundu, ali su zato poslati sa energijom za koju je Suncu potrebno 12 mjeseci da je proizvede.

- Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više, što ne znamo - rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka s University of British Columbia. "A s više ponavljanja i izvora koje možemo proučavati, možda možemo razumijeti ove svemirske zagonetke – odakle su i šta ih uzrokuje."

CHIME observatorij u Okanagan dolini (British Columbia) sastoji se od četiri stometarske polucilindrične antene, koje skeniraju sjeverno nebo svaki dan.

Teleskop je počeo raditi tek prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radio valova, uključujući ponavljajući signal, prenosi Al Jazeera Balkans.  

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kineski astronauti vratili se na Zemlju nakon 'uspješne' šestomjesečne misije

CERIT Mostar: Radovi djece iz BiH idu u svemir

Kina lansirala drugi od tri modula svemirske postaje

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!