Svijet     | 09.01.2019. 16:24 |

Francuska i Njemačka proširile sporazum o poslijeratnom pomirenju iz 1963.

FENA Internet

BERLIN, 9. januara (FENA) - Francuska i Njemačka usuglasile su se da prošire sporazum iz 1963. godine o poslijeratnom pomirenju kako bi pokazale da glavna osovina Evropske unije ostaje snažna i u stanju je da se suprotstavi rastućem euroskeptičnim nacionalizmu među nekim njenim članicama.

Produženje Jelisejskog sporazuma odobrile su vlade Njemačke i Francuske i potpisat će ga 22. januara njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u njemačkom pograničnom gradu Aachenu, istorijskom sumbolu evropske sloge.

- Ove države produbit će saradnju u vanjskim poslovima, odbrani, vanjskoj i unutrašnjoj sigurnosti i razvoju, istovremeno jačajući sposobnost Evrope da djeluje nezavisno - navodi se u tekstu sporazuma u čiji je uvid došao Reuters.

U Parizu je Macronov ured saopćio da će produženje Jelisejskog sporazuma pomoći objema evropskim silama da se dotaknu "izazova s kojima će se suočiti Evropa u 21. stoljeću".

- Predviđamo produbljenje naše saradnje u korist sigurnosti i prosperiteta za naše narode u okviru suverene, jedinstvene i demokratske Evrope - dodaje se u saopćenju.

Produženje sporazuma, dogovoreno u detalje tokom prethodne tri godine pregovora, predviđa da će prioritet njemačko-francuske diplomatije biti da Njemačka bude prihvaćena kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Njemačka godinama nastoji proširiti svoj uticaj u vodećem tijelu Svjetske organizacije, kome pripadaju njene najbliže saveznice Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

Jasno stavljajući do znanja da Njemačka i Francuska ostaju predane EU i vojnom savezu NATO, sporazum također nagovještava da će se Berlin i Pariz boriti protiv napora nekih nacionalističkih političara u Evropi da oslabe 28-članu EU.

U srijedu je zamjenik italijanskog premijera s krajnje desnice Matteo Salvini izjavio kako njegova zemlja i Poljska žele da preoblikuju Evropu u potrazi za euroskeptičnom alijansom uoči izbora za Evropski parlament u maju.

- Njemačka i Francuska jasno poručuju da nam u rješavanju budućih pitanja treba više, ne manje saradnje - izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Suočavajući se s novim izazovima od američkog predsjednika Donalda Trumpa kao i vlada članica EU iz Italije, Poljske i Mađarske, Merkel i Macron s nestrpljenjem žele da osujete svaki prodor euroskeptičnih stranaka u glasanju za Evropski parlament.

Sporazum još skicira tješnju saradnju između nacionalnih obavještajnih službi i policije u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala i predanost ka približavanju dvije ekonomije.

- Obje zemlje produbit će integraciju svojih ekonomija ka njemačko-francuskoj ekonomskoj regiji sa zajedničkim pravilima - navodi se u tekstu sporazuma, također pominjući harmonizaciju ekonomskih zakona. Osim toga, one će uspostaviti komisiju eksperata koja bi dala ekonomske preporuke svakoj vladi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana