Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Sport     | 09.01.2019. 15:07 |

Inicijativa da se u Tuzli postavi bista Mirze Delibašića

FENA

TUZLA, 9. januara (FENA) - Na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Tuzli studenti i profesori obilježili su dan rođenja proslavljenog košarkaša Mirze Delibašića, rođenog u Tuzli na današnji dan 1954. godine.

Dekan Fakulteta Vlatko Šeparović podsjetio je da je Delibašić svoje prve teniske, a zatim i košarkaške korake, napravio u Tuzli noseći dres Slobode do 1971. godine. Proslavio se igrajući za sarajevsku Bosnu i madridski Real, te reprezentaciju Jugoslavije.

- Vrijeme čini svoje, a naš zadatak je da nove generacije studenata upoznamo s likom i djelom velikog sportiste i da ne dozvolimo da sjećanje na vrhunskog sportistu i velikog čovjeka prekrije zaborav – rekao je Šeparović ovom prilikom.

Podsjetio je da se u velikoj riznici Delibašićevih priznanja i nagrada nalaze zlatna olimpijska medalja, zlatne medalje sa svjetskog i evropskog prvenstva, titula evropskog klupskog prvaka s Bosnom, naslova prvaka Španije s Realom, te dvostrukog prvaka Jugoslavije s ekipom Bosne.

Iako jedna ulica u Tuzli nosi ime slavnog košarkaša, Fakultet za sport i tjelesni odgoj, putem nadležnih institucija, pokrenut će inicijativu da se u Tuzli, na prikladnom mjestu, postavi i bista Mirze Delibašića.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Srušena bista sovjetskog heroja iz Drugog svjetskog rata u Harkovu

Kruga 99 - Rušenje biste Skendera Kulenovića groteskna je slika naše stvarnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu