Svijet     | 09.01.2019. 14:55 |

Na aerodromima Duesseldorf, Koeln/Bonn i Stuttgart štrajk sigurnosnog osoblja

FENA Internet

BERLIN 9. januara (FENA) - Najveći njemački sindikat radnika u javnim službama Verdi pozvao je sigurnosno osoblje tri aerodroma, Duesseldorf, Koeln/Bonn i Stuttgart, na cjelodnevni štrajk koji će se održati u četvrtak.

„Zaposleni u službama koje se brinu za osiguranje na aerodromima moraju za svoj težak i odgovorni rad biti mnogo bolje plaćeni“, rekao je predstavnik sindikata Verdi Benjamin Roscher, prenose njemački mediji.

Očekuje se da će sutrašnji cjelodnevni štrajk na aerodromima, koji su među najprometnije u Njemačkoj, uzrokovati velike zastoje i poteškoće u saobraćaju.

Početkom sedmice sigurnosno osoblje je četiri sata štrajkovalo na dva berlinska aerodroma, što se odrazilo i na promet u cijeloj zemlji. Sutrašnji štrajkovi u Duesseldorfu, Koeln/Bonnu i Stuttgartu bi mogli uticati i na međunarodne letove jer ti aerodromi često služe kao tranzitna čvorišta.

„Moramo računati s velikim kašnjenjima i poteškoćama“, saopćio je aerodrom Koeln/Bonn.

Verdi za zaposlene u sigurnosnim službama traži jedinstvenu bruto satnicu od 20 eura, što poslodavci odbacuju kao „neumjereno visok“ zahtjev.

Sigurnosno osoblje trenutno zarađuje između 14 i 17 eura po satu, ovisno o dijelu zemlje. Tome treba pridodati i dodatke za noćni rad i rad nedjeljom i praznikom. Sigurnosno osoblje koje je zaduženo samo za kontrolu prtljage zarađuje oko 13 eura po satu.

Parlamentarna stranka Ljevica traži da se sigurnosne kontrole na aerodromima prebace u državne ruke.

„Javna sigurnost ne smije biti podređena stremljenju ka profitu privatnih kompanija, posebno kad se radi o ovako osjetljivom području kao što je borba protiv terorizma“, rekao je zastupnik Ljevice Jan Korte za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung.  

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Djelatnici FGAG-a Sveučilišta u Mostaru organiziraju jednosatni štrajk upozorenja

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu