Bosna i Hercegovina     | 09.01.2019. 13:23 |

Gupta: Pompeovo pismo mora se shvatiti najozbiljnije

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Pismo koje je uputio američki državni tajnik Mike Pompeo Predsjedništvu BiH, u kojem je pozvao članove Predsjedništva da prihvate Nacionalni godišnji plan za NATO, mora se shvatiti najozbiljnije na svim državnim instancama - ocijenila je u razgovoru za Fenu predsjednica Atlantskog vijeća BiH prof. dr. Dijana Gupta.

Ona je istaknula kako su Sjedinjene Američke Države, kao i Ambasada SAD u BiH, od samog početka tranzicijskog puta pomogle BiH u procesu demokratije, vladavine prava i euroatlantskim integracijama i u svim drugim segmentima društva, posebno kada je bilo u pitanju očuvanje mira i stabilnost BiH.

- Naši građani to znaju i mi duboko cijenimo spremnost i velikodušnost američke administracije da BiH ima svoj euroatlantski put - naglasila je Gupta.

Smatra da većina članova Predsjedništva BiH podržava izradu Nacionalnog godišnjeg plana za NATO. Međutim, naglasila je, očekuje se da to prihvate sva tri člana Predsjednistva BiH jer prihvatanje i izrada tog plana može donijeti veliki kredibilitet Bosni i Hercegovini kada je u pitanju njena vanjska i unutrašnja politika.

- Pritom mislim na stabilnost regije, očuvanje mira, jaču saradnju sa zemljama koje su članice NATO-a, transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga BiH i svakako jačanje procesa reformi i institucija u BiH - kazala je Gupta.

Kaže da je NATO najjači i najsavršeniji vojno-politički savez na svijetu, organizacija u kojoj rade najbolji za najbolje stvari.

- Zbog toga je sada na našim političarima da napokon ozbiljno shvate da počnemo privoditi i ono što smo potpisali: 2006. Partnerstvo za mir i 2009. zadnju tačku MAP plana. To je ujedno i službena politika BiH za ulazak u NATO. Pismo uvaženog američkog državnog tajnika Pompea veliko je priznanje BiH da su nam Sjedinjene Američke Države naš veliki prijatelj i snažna potpora kada je u pitanju BiH i njen euroatlantski put. To nam daje jedan ozbiljan kredibilitet u svijetu. Zbog toga smo privilegovani kao država - kazala je Feni predsjednica Atlantskog vijeća BiH prof. dr. Dijana Gupta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Galić domaćin službenih aktivnosti organiziranih za 320 sudionika NATO konferencije

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije