Bosna i Hercegovina     | 09.01.2019. 13:26 |

Bošković: Klub HDZ-HNS i dalje će se boriti za interese Hrvata u cijeloj BiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Mladen Bošković, koji danas nije dobio potrebnu većinu glasova za jednog od dvoje dopredsjedavajućih Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, smatra da je time "demonstrirano ono što se u zadnje vrijeme inače dešava u Federaciji, odnosno Bosni i Hercegovini,  da legitimni predstavnici Hrvata ne mogu biti ono što im po Ustavu i zakonu pripada".

Bošković je tim riječima izrazio i mišljenje poslaničkog kluba stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH, nakon što u današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta poslanici nisu dali neophodnu većinu od najmanje 50 glasova za njegov izbor u rukovodstvo Doma u novom, postizbornom mandatu.

Bošković je najavio da se klub HDZ-HNS neće prestati boriti za interese Hrvata na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, pa tako i Federacije.

- Ovo je tek početak utakmice koja će sigurno završiti na način da će legalni i legitimni predstavnici Hrvata sjediti u zastupničkim klupama Parlamenta FBiH - njegove su riječi.

Ni druga dva kandidata za dopredsjedavajućeg, Mara Đukić iz poslaničkog kluba Demokrtska fronta- Građanski savez, kao ni Sabina Ćudić iz Kluba Naše stranke, nisu dobili potrebnu većinu glasova na današnjoj sjednici.

Sabina Ćudić je nakon toga novinarima kazala da kadrovsko nepopunjavanje rukovodstva ne znači i blokadu dajnjeg rada Doma u novom mandatu.

Kao pozitivnu činjenicu je istaknula da su stranke BH Bloka danas predlagale dvije kandidatkinje u rukovodstvo, nju i Maru Đukić, kao i da je prvi put za tu funkciju predlagan neko iz reda ostalih naroda, a ne samo konstitutivnih.

- Đukić je, naime, bila kandidatkinja iz reda Hrvata, dok se Ćudić izjašnjava kao Bosanka i Hercegovka - kazala je ona novinarima.    

Rukovodstvo u postizbornom mandatu Predstavničkog doma djelomično je kadrovski popunjeno jer je novembra prošle godine, u prvom dijelu ove konstituirajuće sjednice, imenovan predsjedavajući Doma, Elvir Karajbić iz Socijaldemokratske partije BiH. Rukovodstvo će se smatrati kompletiranim kada bude imenovano i dvoje dopredsjedavajućih.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bošković: Nije kontaminiran izbor suca Ustavnog suda BiH (VIDEO)

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom