Bosna i Hercegovina     | 09.01.2019. 12:50 |

U Banjoj Luci defile policije i civilnog sektora

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9.januara (FENA) – Predsjednica Republika Srpska (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjoj Luci, tokom obilježavanja Dana RS, 9. januara, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, da će "RS uvijek slaviti slobodu u kojoj žive njeni građani, jer ona nema cijenu".

U obraćanju okupljenim građanima, nakon defilea policije i civilnog sektora RS-a ulicama Banje Luke, istakla je će entitetske institucije i građani zajedno graditi i čuvati RS te da se taj bh.entitet može jačati ukoliko su svi okupljeni oko njega.

U svečanom defileu je učestvovalo 570 pripadnika MUPRS-a, podijeljenih u deset ešalona te oko 1.100 predstavnika civilnog sektora.

Policiju su predstavljali i Specijalna antiteroristička jednica, Jednica za podršku, a između ostalog, kadeti policijske akademije, u uniformama koje simbolizuju ulazak srpske vojske u Banju Luku u Prvom svjetskom ratu.

Ove godine pripadnici Specijalne antiterorističke jednice MUPRS-a prilikom postrojavanja su pjevali pjesmu „Hriste Bože“, u narodu poznatu kao „himna kosovskih junaka“.

Civilni sektor činilo je 23 ešalona, institucija, organizacija i udruženja, među kojima su i vatrogasci, sportisti, poštari, lovci, predstvanici Auto-moto saveza, studenti, bivši borci...

Za vrijeme defilea, koji su osim zvaničnika RS-a, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pratili i predstavnici Vlade Srbije predvođeni Anom Brnabić, izršen je i prelet helikoptera, te prvi put predstavljeno oklopno vozilo “despot”, napravljeno u Tehničko-remontnom zavodu Bratunac.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu