Bosna i Hercegovina     | 09.01.2019. 13:07 |

Općina Centar Sarajevo - Za obrazovanje 4,5 miliona KM u 2018. godini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, i u prošloj godini izdvojila je značajna finansijska sredstava iz svog budžeta za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, zatim za stipendiranje učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima.

Tako je u općinskom budžetu za 2018. godinu izdvojeno oko 4,5 miliona konvertibilnih maraka za podršku obrazovanju.

U okviru tih sredstava, izdvojeno je oko 416.000 maraka za dodjelu općinskih stipendija "Prof. dr. Husein Kulenović" srednjoškolcima i studentima.

Izdvojeno je i 84.000 KM za besplatan prevoz učenika osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije javnog gradskog prevoza ili se javni gradski saobraćaj ne odvija redovno (osnovne škole "Alija Nametak", "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" i "Nafija Sarajlić") i 10.000 KM za prevoz učenika sa poteškoćama u razvoju i njihovih pratilaca.

U budžetu Općine Centar za 2018. godinu obezbijeđeno je 85.000 maraka za nabavku đačkih užina za učenike osnovnih škola čije su porodice slabijeg imovinskog stanja. Kao i prethodnih godina, osim za učenike iz 11 osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine, besplatne đačke užine bile su obezbijeđene i za djecu iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor".

Za poboljšanje uslova rada i opremljenosti predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visokoškolskih ustanova izdvojeno je 261.856 KM.

U okviru kapitalnih programa Općina Centar je u prošloj godini obezbijedila oko milion i 724 hiljade maraka za nastavak izgradnje osnovne škole u naselju Šip te milion i 825 hiljada maraka za izgradnju odnosno rekonstrukciju devastiranog objekta obdaništa "Razigrani dani" u Ulici Patriotske lige.

Na početku svake školske godine Općina Centar daruje prvačićima školske torbe i pribor, a od prošle godine i udžbenike, za što je izdvojeno oko 81.000 KM. Osim toga, izdvojeno je i 11.000 KM za podršku obrazovnim ustanovama za projekte prekvalifikacije, dokvalifikacije i vanrednog školovanja romske djece i pripadnika drugih nacionalnih manjina

U cilju poticanja što boljih rezultata u znanju iz pojedinih nastavnih predmeta (matematike, fizike, geografije, informatike, tehnike i kulturno-umjetničkog stvaralaštva) Općina je obezbijedila 15.000 KM za organiziranje takmičenja učenika osnovnih škola iz pomenutih oblasti, a 8.000 KM za kupovinu karata učenicima osnovnih škola za pozorišne predstave.

Za podršku ekoloških sekcija izdvojeno je 10.000, te 15.000 KM za izradu monografija osnovnih škola, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana