Bosna i Hercegovina     | 09.01.2019. 11:04 |

Udruženja žrtava rata: Sarajevo u opsadi – zločin bez kazne

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992- 1995, udruženje porodica nestalih iz općina Ilijaš i Vogošća, te Udruženje civilnih žrtava rata kantona Sarajevo, smatraju da je od 1992.do 1995.godine Sarajevo bilo u opsadi a za taj zločin niko nije odgovarao.

Naime, 9. januara 1992.godine donesena je “Deklaracija" o proglašenju tzv. srpske republike u BiH a u tački 7. “Deklaracije” je navedeno da je „sjedište organa Republike u Sarajevu“. Deklaraciju je potpisao osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

Iz udruženja podsjećaju da o tome kakvi su ciljevi i realizacija 'Deklaracije' bili najbolje govore haške presude, te navode da je Sud u Hagu je utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat u opsadi Sarajeva koji je potekao od političkog i vojnog rukovodstva Srba.

Pored ostalog, Sud u Haagu je zaključio da su sarajevski civili  bili meta namjernih napada.

- Skoro četiri godine oružane opsade glavnog grada evropske države ostaće zabilježeno u analima ljudske povijesti kao najveća sramota civiliziranog svijeta koji je  bez imalo grižnje savjesti svakodnevno gledao krvavi pir u režiji Slobodana Miloševica, Karadžića i njihovih ubica – kaže se u saopćenju.

Ističu da nakon zatvaranja haškog suda pred očima međunarodne i domaće zajednice dešava se druga civilizacijska sramota, nova Druga opsada Sarajeva glavnog grada Bosne i Hercegovine.

- Dešava se 'pravosudna opsada' glavnog grada. Pravosuđe BiH nije istražilo niti jedan zločin, a onda shodno tome u BiH ne postoji niti jedna  optužnica  za opsadu Sarajeva – naglašava se u Saopćenju.

Iz udruženja pozivaju pravosudne institucije u BiH da hitno prekinu pravosudnu opsadu grada Sarajeva i da kazne sve one koji su skoro četiri godine ubijali građane Sarajeva.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Udruženja reagovala na Nešićevu izjavu, pozvali Schmidta da smijeni ministra 'nesigurnosti'

Udruženje žrtava i svjedoka genocida razočarano održavanjem promocije knjige ratnog zločinca

Udruženja žrtava traže da se procesuiraju oni koji su prisustvovali obilježavanju 9. januara

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana