Servisne informacije     | 09.01.2019. 09:00 |

Povećana zagađenost zraka u Sarajevu, Kaknju, Zenici i Goraždu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Jako visoke vrijednosti prašine PM10 zabilježene su jutros u Sarajevu, Kaknju, Zenici i Goraždu. Očekuje se trend porasta vrijednosti polutanata u zraku i u narednom periodu.

Moguća su i prekoračenja praga uzbune za sumpor dioksid koji iznosi 500 ug/m3 u jednom satu na mjernim stanicama u Zenici i Kaknju.

I jučer je zadržan trend visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku na najvećem broju mjernih mjesta.

Koncentracije prašine PM 2.5 i Pm10 su u Goraždu bile su iznad propisane dnevne vrijednosti i jučer su iznosile 60 ug/m3 ali su u poređenju s drugim gradovima u kojima se vrše mjerenja bile relativno niske.

U Sarajevu jučer visoki dnevni prosjeci koncentracija lebdećih četica PM10  i kretale su se između 138 ug/m3 na Bjelavama do 213 ug/m3 na Ilidži. Trend visokih koncentracija se nastavlja i danas, vrijednosti u 08.00 su se kretale od 182 ug/m3 na Bjelavama do 427 ug/m3 na Ilidži.

U Ilijašu su prekoračene i koncentracije sumpordioksida (dnevni prosjek 138 ug/m3, propisana granična vrijednost 125 ug/m3), a na stanicama Vijećnica i Bjelave došlo je do prekoračenja dozvoljenih dnevnih vrijednisto azotnog dioksida (granična vrijednost 85 ug/m3), te su te vrijednosti iznosile 93 ug/m3 Vijećnica, 90 ug/m3 Bjelave.  Slično je bilo i u Kaknju gdje su ipak mjerene nešto niže koncentracije prašine lebdećih čestica PM10 ( 77 ug/m3) i sumpor dioksida SO2 (173 ug/m3).

U Zenici slično kao i u Ilijašu – dnevne vrijednosti sumpordioksida i lebdećih čestica 2-3 puta više od propisanih (PM10 97-127 ug/m3; sumpordioksid do 283 ug/m3).

U Živinicama već nekoliko dana za redom su koncentracije sumprodioksida visoke , jučer 134 ug/m3. Na ostalim mjernim mjestima u tuzlanskom kantonu nije bilo visokih vrijednosti sumpordioksida ali je zagađenost zraka lebdećim česticama uopšteno prisutna i vrijednosti se kreću u rasponu od 93 ug/m3 do 131 ug/m3.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka.

Za sprovedbu koraka i mjera za spriječavanje prekomjernog zagađenja  zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uk: Smanjenje zagađenosti je dugotrajan proces koji neće biti završen ni do 2026. godine

Beograd na prvom mjestu najzagađenijih gradova

Nisu ispunjeni svi uvjeti za proglašenje epizode 'Pripravnost' na području KS

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta