Bosna i Hercegovina     | 08.01.2019. 16:33 |

VKBI: Entitet Republika Srpska ne može obilježavati 9. januar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Pored činjenice da je 9. januar odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 15. januara 2016. godine oglašen neustavnim praznikom, postoji još niz činjenica i argumenata zbog čega se ovaj datum ne može i ne treba obilježavati kao dan entiteta RS, saopćeno je iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

- Sasvim je jasno da se 9. januar ne može obilježavati kao Dan entiteta RS, jer je 9. januara 1992. godine „uspostavljena“ paradržava Srpska Republika BiH u sastavu SRJ, dok je entitet Republika srpska svoj administrativni naziv u sastavu Bosne i Hercegovine ostvario koncem 1995. godine, potpisivanjem općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Uz to RS je entitet ravnopravnih građana i naroda, a ne entitet samo srpskog naroda, navodi se u saopćenju VKBI-a.

Nažalost, kako se ističe, srpske političke strukture RS-a idu u pogrešnom pravcu i danas, 24 godine od uspostave mira u BiH, i „sipaju sol na ranu“ žrtvama genocida i najtežih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

- Ne mogu se promijeniti presude UN sudova o počinjenom genocidu i zločinima protiv čovječnosti, a ovakvim i sličnim proslavama rukovodstvo RS-a i dalje srlja u ponor koji će najveću štetu i sramotu nanijeti upravo narodu iza kojega se krije – Srpskom. Istom stranputicom ide aktuelno rukovodstvo Srbije, koji najavljuju posjetu proslavi 9. januara u Banja Luci. Ovakvim potezima destabilizira se Bosna i Hercegovina, ponižavaju žrtve genocida i zločina protiv čovječnosti, i ne doprinosi pozitivnim procesima integracije bh društva, ističe se u saopćenju.

Iz VKBI-a navode da je evidentno da se ovakvim proslavama šalje jasna poruka da velikosrpski projekat još uvijek „živi“ u vladajućim elitama Srbije i entiteta RS.

- Neophodno je da Tužilaštvo BiH odmah poduzme zakonom pripisane mjere, protiv organizatora neustavnog praznikovanja, kao i protiv odgovornih osoba koje su dozvolile da državni funkioneri i službenici u institucijama Bosne i Hercegovine ne rade 9. januara. VKBi će snažno nastaviti saradnju sa pojedincima, organizacijama i institucijama, srpske provenijencije, iz BiH i Srbije, koje su svojim više decenijskim radom i djelovanjem iskazale jasnu distinkciju od velikosrpkog projekta i slavljenja zločinačkih politika, zaključuje se u saopćenju za javnost VKBI-a.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca dobilo nove članove iz reda akademske zajednice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo