Bosna i Hercegovina     | 08.01.2019. 14:57 |

Bolji kvalitet zraka u periodu kada je inače veliko zagađenje (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 8. januara (FENA) - Zahvaljujući povoljnim atmosferskim prilikama, u Tuzlanskom kantonu bilježi se bolji kvalitet zraka u periodu kada se uobičajeno mjere visoke vrijednosti prisustva zagađujućih čestica, a prema posljednjim podacima, jedino u Banovićima je zabilježen prekomjerno zagađen zrak.

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tuzlanskog kantona kvalitet zraka 7. januara odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetima Živinice i Banovići odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

Snježne padavine i vjetar doprinose nešto boljem kvalitetu zraka u odnosu na isti period prošle godine, te pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i prirodu Goran Mišić kaže da je zahvaljujući toj činjenici zrak u TK-u relativno čist.

- Ranijih godina imali smo situaciju u kojoj je bilo temperaturnih inverzija kada nije bilo kruženja zraka i sav teret zagađenja ostajao je u prizemnim slojevima što je za posljedicu imalo veće koncentracije materija koje zagađuju zrak poput sumpor-dioksida i prašine - pojasnio je Mišić.

U Tuzlanskom kantonu pet je fiksnih stanica za mjerenje kvaliteta zraka. U Tuzli su locirane tri, a u općinama Lukavac i Živinice po jedna. Jedina mobilna mjerna stanica još će jedno vrijeme biti na području općine Banovići, a onda će biti premješta na područja drugih općina u kantonu.

Kada je u pitanju uvođenje novih mjera za praćenje kvaliteta zraka, Mišić je kazao da TK ima najstariji sistem za praćenje kvaliteta zraka kao i najrazvijeniju mrežu posebno u Tuzli gdje su stanice dobro raspoređene za praćenje kvalitete zraka.

U ovoj godini samo su u Živinicama nekoliko dana bilježene visoke satne vrijednosti zagađenosti zraka, ali uvjeti za proglašenje neke od epizoda pripravnosti nisu bili stečeni, zaključio je Mišić.

Iz resornog ministarstva poručuju da ove godine planiraju proširenje sistema u općini Lukavac, a radi se o nabavci analizatora za ugljikovodonike u postojećoj mjernoj stanici zbog specifičnosti industrije na ovom području.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2447

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/18s2IfXh_MmRTOHHD9iSP8EhdSxESooh4?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Kantonu Sarajevo poboljšana kvaliteta zraka

Ilijaš, Sarajevo, Kakanj i Zenica i danas najzagađeniji gradovi u BiH

Nastavak pogoršanja kvaliteta zraka, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo u Sarajevu, Zenici, Ilijašu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo