Bosna i Hercegovina     | 08.01.2019. 14:39 |

Ubrzati rješavanje zaostalih predmeta u Kantonalnom sudu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - U narednom periodu potrebno je ubrzani rad na rješavanju zaostalih predmeta, kojih ima više od 25.000, istaknuto je tokom susreta premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i ministrice pravde i uprave Lejle Brčić s predsjednikom Kantonalnog suda Vladimirom Špoljarićem.

Ministrica Brčić je ocijenila da nerješavanje ovih predmeta uzrokuje enormno trošenje novca iz kantonalnog budžeta, zbog čega je samo u 2018. godini izdvojeno više od milion KM apelantima po odlukama Ustavnog suda BiH.

Stoga je mišljenja da se sredstva moraju racionalnije koristiti za postizanje veće učinkovitosti i operativnosti rada Suda, ali to neće biti moguće dok se ne riješe predmeti koji su se godinama akumulirali.

Na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji, rješavanju prioritetnih pitanja kao i finansijskoj podršci najvećem drugostepenom sudu u Federaciji Bosne i Hercegovine, a premijer Forto je naglasio da je Vlada spremna iznaći neophodna sredstva za poboljšanje uvjeta rada u Kantonalnom sudu.

Predsjednik Špoljarić je izrazio spremnost da nastavi sa započetim procesom usvajanja mjera koje će za cilj imati značajno smanjenje akumuliranih zaostalih predmeta na godišnjem nivou, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Dogovorena je aktivna saradnja da bi se rješavala prioritetna pitanja s ciljem poduzimanja zajedničkih aktivnosti prema višim nivoima vlasti radi izmjene propisa koji se negativno odražavaju na finansijsko poslovanje Suda te usporava svakodnevni rad ove pravosudne ustanove.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo