Svijet     | 08.01.2019. 13:45 |

Zarif: Iran kroz saradnju s globalnim partnerima neutralizira američke sankcije

FENA Internet

TEHERAN, 8. januara (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova  Mohammad Javad Zarif izjavio je u utorak da će njegova zemlja nastaviti saradnju sa svojim globalnim partnerima kako bi se neutralizirale američke sankcije protiv Islamske Republike.

Iran će nastaviti sarađivati s Evropom kako bi proveo istem posebne namjene (SPV) koji evropske zemlje osmišljavaju za trgovinu s Iranom uprkos prijetnjama Washingtona protiv Teherana,navodi novinska agencija Tasnim Zarifove riječi.

Zarif je dao te komentare na marginama sastanka s inidijskim ministrom saobraćaja u indijskoj prijestonici  New Delhiju u utorak.

Iran će također sarađivati sa svojim tradicionalnim partnerima kako bi se zadovoljili interesi Iranaca, kazao je.

Zarif je zatražio od Evropljana da ubrzaju napore na dovršenju mehanizma SPV.

U pratnji visoke političke i ekonomske iranske delegacije, Zarif je danas doputovao u New Delhi, gdje bi trebao održati razgovore s visokim indijskim zvaničnicima.

Njegova posjeta Indiji dolazi u vrijeme aktuelnih iranskih napora na jačanju trgovinske saradnje s tradicionalnim ekonomskim partnerima Teherana kako bi se suprotstavio američkim  sankcijama.

SAD su ponovo uvele sankcije Iranu, uključujući i one na njegov izvoz nafte i bankarski sektor, nakon napuštanja istorijskog iranskog nuklearnog sporazuma u maju prošle godine.

Washington je, ipak, pristao da osam zemalja, među kojima je i Indija, privremeno nastave kupovati iransku naftu, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'