Svijet     | 08.01.2019. 08:41 |

Trump u četvrtak u posjeti granici s Meksikom

FENA Internet

WASHINGTON, 8. januara (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak će posjetiti granicu s Meksikom u trenutku pregovora o budžetu kako bi se okončala djelimična blokada rada saveznih organa izazvana nesuglasicama između Bijele kuće i Kongresa o budžetu i gradnji zida na granici. 

Zbog nesuglasica s demokratama više od dvije nedjelje je djelimično blokiran rad saveznih vlasti u SAD-u.

Trump je rekao da neće popusti i da će nastaviti tražiti više od pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom u borbi protiv ilegalne imigracije.

- Moramo da izgradimo zid. Riječ je o bezbjednosti naše zemlje... Nemamo izbora - rekao je Trump u nedjelju dodajući da je spreman da zid bude od čelika, a ne od betona ako ti to deblokiralo pregovore o rješavanju tog pitanja.

Demokrate, koji sada imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, ponovili su da se protive finansiranju zida na granici smatrajući ga "nemoralnim, skupim i neefikasnim".

Demokrate navode da žele druge vidove obezbjeđivanja granice čije bi finansiranje bilo obuhvaćeno već predviđenim sredstvima. Djelimičnom blokadom rada saveznih organa obuhvaćeno je oko 800.000 zaposlenih širom SAD-a koji su na prinudnom odmoru ili rade bez novčane nadoknade, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Trump: Zakone o abortusu trebale bi utvrditi savezne američke države

Meksiko prekinuo diplomatske odnose s Ekvadorom nakon upada policije u ambasadu u Quitu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'