Bosna i Hercegovina     | 07.01.2019. 14:58 |

Sindikati obrazovanja BPK poručuju da je štrajk i dalje opcija

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7.januara (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na posljednjoj sjednici u 2018. godini usvojila je Zaključak kojim je dala saglasnost ministru za obrazovanje da potpiše Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju na području BPK, ali tek nakon usvajanja budžeta za 2019. godinu, kada bi počela i njena primjena - potvrdila je Feni Amira Borovac, stručna savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Pojasnila je da je Vlada podržala prijedlog instrukcija u identičnom obimu kakav je usaglašen između pregovaračkih timova Vlade i sindikata. Po njenim riječima, instrukcije se najvećim dijelom odnose na usklađivanje platnih razreda

- Instrukcija o platnim razredima i koeficijentima za osnovno obrazovanje sadrži 22 platna razreda i ona se, u odnosu na prethodnu instrukciju koja je donešena 2007. godine, razlikuje u broju platnih razreda, što je uzrokovano uvođenjem bolonjskog sistema obrazovanja za nastavni kadar. Instrukcija za srednje obrazovanje sadrži 19 platnih razreda, što će u svakom slučaju smanjiti razliku između nastavnog kadra u osnovnom i srednjem obrazovanju – precizirala je Borovac.

Ona je dodala da su sredstva predviđena za implementaciju Instrukcija planirana u Nacrtu budžeta BPK Goražde za 2019. godinu.   

Primjenu instrukcija sindikati su očekivali od prvog januara, upozoravajući da će u suprotnom, drugo polugodište označiti generalni štrajk uposlenih u obrazovanju.

Predsjednik Sindikata uposlenih u srednjem obrazovanju BPK  Eldin Isanović kazao je Feni  da su sve opcije i dalje otvorene.

- Možemo reći da smo djelimično zadovoljni, obzirom da nisu ispoštovani rokovi koje je sindikat postavio. To i dalje ne znači da štrajka neće biti, ali o svim budućim koracima odlučit ćemo zajedno sa našim članstvom, jer nismo sigurni da će se budžet usvojiti do 21. januara – kazao je Isanović.

U skladu sa zaključkom Vlade BPK Goražde instrukcije o platnim razredima i koeficijentima uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju bit će potpisane nakon donošenja budžeta BPK za ovu godinu. Potpis će staviti budući ministar obrazovanja, obzirom da je dosadašnji Damir Žuga razriješen funkcije.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo