Svijet     | 07.01.2019. 15:48 |

Iran tvrdi da su Amerikanci tražili razgovore s Teheranom

FENA Internet

TEHERAN, 7. januara (FENA) -  Bliski saradnik iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Khameneija, izjavio je u ponedjeljak da su mu američki zvaničnici prišli prilikom posjete koju je učinio Afganistanu u prošlom mjesecu kako bi zatražili razgovore s Teheranom, javila je iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država pojačale su se od maja kada se američki predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma koji je potpisan  2015. godine između Irana i svjetskih sila, i nakon toga je ponovo uveo sankcije Islamskoj Republici koje su bile ukinute na osnovu sporazuma.

- Tokom moje posjete Kabulu prošlog mjeseca, Amerikanci su zatražili da održimo razgovore  - navodi novinska agencija riječi sekretara iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, ne konkretizujući o čemu su Amerikanci željeli da razgovaraju.

Američki zvaničnici nisu bili odmah dostupni radi komentara te vijesti.

U 2001. godini  Iran je sarađivao sa Sjedinjenim Državama kako bi pomogao u uspostavi nove afganistanske vlade koja bi naslijedila talibane, koji su svrgnuti u akciji pod američkim vodstvom, a  nakon napada al-Qaide  11.septembra te godine na američke gradove.

Shamkhani je boravio u Kabulu prošlog mjeseca radi razgovora sa Talibanima "o pomaganju u suzbijanju sigurnosnih problema u Afganistanu". Kazao je da je vlada u Kabulu upoznata s njegovim razgovorima s talibanima.

Većinski šiitski Iran ima bliske veze sa šiitima u susjednom Afganistanu, čije se milicije bore protiv talibanskih sunitskih militanata.

Washington optužuje Iran da pokušava da proširi svoj uticaj u zapadnom Afganistanu pružajući vojnu obuku, finansije i oružje talibanima, što Teheran negira.

Shamkhanijevi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon izvještaja o razgovorima između američkih i talibanskih zvaničnika i o budućem povlačenju stranih trupa uoči eventualnih mirovnih pregovora.

Khamenei je odbio ponudu o direktnim razgovorima koju je Trump uputio u prošloj godini, a iranski zvaničnici saopćili su da bolne američke sankcije nisu uspjele da oslabe ekonomiju zemlje.

U julu su iranske vlasti saopćile da je Teheran odbio osam američkih zahtijeva za sastankom između Trumpa i predsjednika Hassana Rouhanija na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u septembru 2017.

- Američka fantazija i njena neprijateljska politika ne vode nikuda, uprkos svim njihovim vandalskim mjerama protiv iranskog naroda - navela je u ponedjeljak iranska državna televizija riječi portparola ministarstva vanjskih poslova  Bahrama Qasemija.

- Naša zemlja nikada neće posustati pred okrutnim pritiscima Sjedinjenih Država. Nikada se nećemo povinovati onima koji govore jezikom sankcija i grade zidove umjesto mostova - kazao je Qasemi, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države i 17 zemalja uputili apel Hamasu da oslobodi taoce

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu