Stranačke aktivnosti     | 06.01.2019. 15:59 |

Saopćenje OO SDA Srebrenica

FENA Saopćenje

Općinski odbor SDA Srebrenica najoštrije osuđuje vandalski i sramni čin koji se desio danas, kada su nepoznata lica pred kapijom Memorijalnog centra u Potočarima ostavila vreću sa svinjskim otpadom.

Riječ je o gnusnom napadu, s ciljem skrnavljenja mezarja za žrtve genocida u Srebrenici, te brutalnog vrijeđanja osjećaja preživjelih i porodica ubijenih Srebreničana, sa jasnim političkim konotacijama.

Od nadležnih organa bh. entiteta RS, prije svega policije, očekujemo da što prije utvrde i sankcionišu počinioce, ali i da se utvrdi politička odgovornost za ovakve stvari. Nema dileme da je ovakav postupak moguć samo u ambijentu, u kojem najodgovornije institucije vlasti neprestano negiraju istinu o genocidu, te izražavaju nepoštovanje prema žrtvama kao poželjno ponašanje.

Vlada RS, koja neprestano provodi kampanju omalovažavanja istine i vrijeđanja žrtava genocida, snosi direktnu političku odgovornost za ovakve postupke.

Kako očekivati da neodgovorni pojedinci i grupe ne vrijeđaju žrtve, kada to najodgovornije institucije vlasti rade?

Pozivamo sve odgovorne domaće i međunarodne subjekte, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, da pruže podršku i solidarnost žrtvama genocida, te povratničkoj populaciji u Podrinju, koja se bori sa sve većim pritiscima i zastrašivanjima. Postupci poput ovih najbolje govore o moralnoj izobličenosti njihovih nalogodavaca i izvršilaca, ali neka znaju da nećemo šutjeti i da nas neće zaplašiti, te da ćemo na sve ovo odgovoriti sa odlučnom, dostojanstvenom i snažnom inicijativom za zaštitu istine o genocidu, žrtava i porodica preživjelih.

 

OO SDA SREBRENICA

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

OO SDA Srebrenica - Osuda Tursunovićevog učešća u organizaciji i prijemu u povodu Dana policije RS

Saopćenje za javnost Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Srebrenica

OO SDA Srebrenica osudio današnji čin pred kapijom Memorijalnog centra Potočari

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana