Svijet     | 06.01.2019. 11:28 |

Umro Harold Brown bivši američki ministar odbrane

FENA Internet

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Harold Brown, bivši američki ministar odbrane za vrijeme mandata Jimmyja Cartera, preminuo je u 91. godini, saopćeno je iz korporacije u kojoj je bio član odbora do smrti.

Brown je umro u petak od raka gušterače u svom domu u Kaliforniji, izvijestila je korporacija RAND iz Santa Monice.

Bivši američki ministar odbrane bio je fizičar, koji je diplomirao sa 18 godina, a doktorirao sa 22 godine.

Profesionalni život u početku je proveo razvijajući i istražujući nuklearno naoružanje, a nakon toga se zalagao za njegovu kontrolu.

- Harold Brown je razumio, možda bolje od bilo kojeg ministra odbrane prije njega, tehnološke složenosti i opasnosti modernog ratovanja -  rekao je predsjednik korporacije RAND Michael D. Rich.

Šef Pentagona postao je 1977. godine i iz njega je otišao 1981. godine, duboko razočaran što nije mogao uvjeriti američki Senat da podrži ugovor o ograničenju nuklearnog naoružanjaa postignut sa Sovjetskim savezom 1979. godine pod nazivom SALT II.

Kao ministar odbrane, sudjelovao je u planiranju akcije spašavanja američkih talaca u Iranu, koja je završila smrću osam pripadnika američkih službi u aprilu 1980. godine.

U nacionalnom laboratoriju "Lawrence Livermore" Brown je odigrao ključnu ulogu u projektiranju bojeve glave balističke rakete Polaris, ali je kontrola naoružanja bila osnov njegovog razmišljanje o nacionalnoj sigurnosti, prenosi Al Jazeera. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Umrla Vera Svoboda

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu