Svijet     | 05.01.2019. 16:20 |

Bolton upozorio sirijsku vladu protiv korištenja hemijskog oružja

FENA Internet

TEL AVIV, 5. januara (FENA) - Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton upozorio je sirijsku vladu da ne bi trebala smatrati američko vojno povlačenje iz te zemlje kao pozivnicu za korištenje hemijskog oružja.

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je u decembru da su američki vojnici ostvarili svoj zadatak poražavanja militanata Islamske države i da više nisu potrebni u Siriji.

Objava, koja je iznenadila zvaničnike u Washingtonu i američke saveznike, doprinijela je odluci Jima Mattisa da podnese ostavku s pozicije ministra odbrane i izazvala je brige da bi Islamska država to mogla iskoristiti za svoj povratak.

- Apsolutno nema nikakve promjene u poziciji američke vlade protiv korištenja hemijskog oružja od sirijskog režima i apsolutno nema promjene u našoj poziciji da će svako korištenje hemijskog oružja izazvati veoma snažan odgovor, kao što smo učinili i dva puta ranije - izjavio je Bolton novinarima u svom avionu neposredno prije nego što je sletio u izraelsku prijestolnicu Tel Aviv. 

- Tako da režim, Assadov režim, ne bi trebao gajiti nikakve iluzije po tom pitanju - izjavio je Bolton, koji je u četverodnevnoj turneji po Izraelu i Turskoj.

Trump je dva puta bombardovao Siriju zbog navodnog korištenja hemijskog oružja od  vladinih snaga, u aprilu 2017. i u aprilu 2018. U septembru je visoki američki zvaničnik izjavio kako postoje dokazi koji pokazuju da su snage sirijske vlade pripremile hemijsko oružje za korištenje u Idlibu, posljednjem velikom pobunjeničkom uporištu u zemlji. 

Više od pola miliona ljudi poginulo je u sirijskom ratu a 11 miliona je bilo prisiljeno da napusti domove.

Tokom turneje Bolton bi se trebao sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom. Kazao je kako on nije sugerirao da sirijska vlada izgleda spremna da koristi hemijsko oružje.

- Dok pojašnjavamo kako će se povlačenje (američkih snaga) desiti i pod kojim okolnostima, ne želimo da Assadov režim protumači da to što radimo predstavlja umanjenje našeg protivljenja korištenju oružja za masovno uništenje - kazao je.

Ukoliko se izvede napad hemijskim oružjem, kazao je, "sve opcije će biti za stolom, i ukoliko oni nisu naučili lekcije  iz prethodna dva udara, naredni će im reći više - izjavio je Bolton, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Agencija za bankarstvo Federacije BiH upozorava na pojavu lažnih dokumenata

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu