Svijet     | 05.01.2019. 14:37 |

FBI uhapsio Rusa, danima nakon hapšenja Whelana u Rusiji

FENA Internet

MOSKVA, 5. januara (FENA) - Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u subotu da su Sjedinjene Države uhapsile ruskog državljana, danima nakon što je Moskva uhapsila bivšeg američkog marinca Paula Whelana pod sumnjom za špijunažu.

Whelana je uhapsila ruska Služba savezne sigurnosti 28. decembra. Njegova porodica tvrdi da je nevin i da je doputovao u Moskvu kako bi prisustvovao vjenčanju.

Ministarstvo je saopćilo da su Sjedinjene Države uhapsile ruskog državljana Dmitrija Makarenka na sjevernim Marijanskim otocima 29. decembra i da su ga prebacile na Floridu.

- Makarenko, rođen 1979., doputovao je na otok Saipan sa suprugom, maloljetnom djecom i starim roditeljima. Njega je uhapsilo osoblje FBI na aerodromu odmah po njegovom dolasku - saopćilo je  ministarstvo.

Američka ambasada u Moskvi nije bila odmah dostupna radi komentara.

Međusobne optužbe mogle bi dodatno zakomplicirati ionako teško narušene odnose između Moskve i Washingtona, uprkos javno izraženim željama predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina da stvore srdačne lične odnose. 

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u ovoj sedmici da je Washington zatražio od Moskve da pojasni Whelanovo hapšenje.

Britanija je jučer upozorila Rusiju da se pojedinci ne bi trebali koristiti kao pijuni u diplomatskim partijama šaha. Whelan je također vlasnik britanskog pasoša.

Rusko ministarstvo navodi u saopćenju da ruski diplomati nisu bili u stanju da kontaktiraju Makarenka na Floridi i tvrdi da Washington tek treba da pojasni njegovo hapšenje.

Prije nego što Moskva pruži detalje Makarenkovog hapšenja, eksperti su spekulirali da bi Moskva mogla zamjeniti Whelana za ruske državljane koje drži Washington.

Komentirajući tu mogućnost, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov danas je izjavio:

- Ne vidim razloga da se potegne to pitanje u kontekstu razmjena. Trebali bismo pokrenuti sve procedure neophodne u ovakvoj situaciji - navodi novinska agencija Interfax njegove riječi, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo