Svijet     | 05.01.2019. 13:07 |

Patrijarh Bartolomej priznao nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve

FENA Internet

ISTANBUL, 5. januara (FENA) -Duhovni vođa pravoslavnih hrišćana širom svijeta u subotu je zvanično odobrio nezavisnost Ukrajinske crkve, označavajući istorijski razlaz s Ruskom pravoslavnom crkvom koju ukrajinski čelnici smatraju vitalnim za sigurnost zemlje.

Dekret kojim se garantira autokefalnost Ukrajinske crkve potpisao je ekumenski patrijarh Bartolomej na službi s čelnikom Ukrajinske crkve, mitroplitom Epifanijem, i predsjednikom Petrom Porošenkom, u katedrali Svetog Đorđa u patrijaršiji u Istanbulu.

Patrijaršija, sjedište duhovnog vođe oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana, podržala je ukrajinski zahtjev za novom crkvom u oktobru.

Ukrajina je prošlog mjeseca izabrala 39-godišnjeg mitropolita Epifanija za čelnika nove crkve, u potezu koji je predsjednik Porošenko uporedio s ukrajinskim referendumom o nezavisnosti od Sovjetskog saveza u 1991.

Taj potez je razljutio Moskvu, i nagnao je predsjednika Vladimira Putina da upozori na novo krvoproliće. Odnosi između Ukrajine i Rusije potpuno su se pogoršali nakon ruskog zauzimanja Krima u 2014.

Ukrajinska pravoslavna crkva stotinama je godina bila podređena Moskvi, a ukrajinski čelnici smatraju nezavisnost crkve vitalnom u borbi protv ruskog uticaja, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ukrajinski zvaničnici: U ruskom raketnom napadu na Dnjepropetrovsk osam poginulih, 21 osoba ranjena

Šefovi diplomatija G7 tražili da Ukrajina hitno dobije još protuzračne odbrane

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana