Svijet     | 04.01.2019. 13:34 |

Britanija upozorila Rusiju zbog hapšenja Paula Whelana

FENA Internet

LONDON, 4. januara (FENA) - Britanija je u petak upozorila Rusiju da se pojedinci ne bi trebali koristiti kao pijuni u diplomatskoj partiji šaha, nakon što je čovjek s dvojnim britansko-američkim državljanstvom uhapšen u Moskvi pod optužbama za špijunažu.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio je da je izuzetno zabrinut situacijom s Paulom Whelanom, koga je uhapsila ruska služba državne sigurnosti FSB u Moskvi prošlog petka pod sumnjom za špijunažu.

- Pojedinci se ne bi trebali koristiti kao pijuni u diplomatskim poravnanjima, niti bi se trebali koristiti u diplomatskim partijama šaha - izjavio je Hunt.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u ovoj sedmici da su Sjedinjene Države zatražile od Rusije da pojasni Whelanovo hapšenje i da će tražiti njegovo trenutno oslobađanje ukoliko utvrde da je njegovo hapšenje neprimjereno.

- Izuzetno smo zabrinuti zbog Paula Whelana, ponudili smo našu konzularnu pomoć. SAD su preuzele primat po tom pitanju jer je on i britanski i američki građanin - izjavio je Hunt.

FSB je pokrenuo krivični postupak protiv Whelana, ali nije pružio nikakve detalje o njegovim navodnim špijunskim aktivnostima.

Whelanova porodica tvrdi da je on posjetio Moskvu kako bi prisustvovao vjenčanju i da je bivši marinac nevin po optužbama za špijunažu protiv njega.

Upitan da li bi i ostali Britanci u Rusiji trebali biti zabrinuti svojom sigurnošću u toj zemlji, Hunt je odgovorio: "To je nešto što je pod razmatranjem, i mi stalno pripremamo naše savjete za putovanja u svim djelovima svijeta. Ukoliko uvidimo potrebu da se nešto mjenja, mi ćemo to i učiniti", prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom