Bosna i Hercegovina     | 04.01.2019. 13:38 |

Prva gimnazija obilježava 140 godina od osnivanja

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 4. januara  (FENA) - Prva gimnazija u Sarajevu koja je u vrijeme osnivanja  bila prva sekularna srednja škola u Bosni i Hercegovini, ove godine obilježava 140 godina. Osnovana je 1879. godine ukazom tadašnje Zemaljske vlade po odluci cara Franje Josipa.

Direktorica Gimnazije Lejla Tuzlak navela je na današnjoj pres konferenciji da je riječ o školi koja je od osnivanja imala kvalitetan nastavni kadar, te su mnogi od njih bili doktori nauka sa raznih univerziteta.

- Između dva svjetska rata u našoj školi je bilo 35 doktora nauka, predavača u redovnom nastavnom procesu. Oni su bili nosioci svih društvenih aktivnosti i kasnije pokretači osnivanja Univerziteta u Sarajevu - istaknula je ona.

Tuzlak je rekla da Gimnazija godišnjicu obilježava u aprilu, a da je današnja pres konferencija organizovana kako bi se uputio poziv bivšim učenicima da se uključe u program obilježavanja 140 godina ove škole.

Navela je da će program obilježavanja trajati čitavu godinu, a počet će Danom otvorenih vrata 6. aprila.

U okviru obilježavanja bit će, između ostalog, otvorena nova postavka Muzeja Prve gimnazije, planirano je održavanje međunarodne konferencije "Pozitivne prakse u obrazovanju", okruglog stola o značaju Prve gimnazije te regionalnog susreta školskih bendova iz svih glavnih gradova bivše Jugoslavije.

Predsjednik Odbora za obilježavanje 140 godina od osnivanja Prve gimnazije Ibrahim Spahić uputio je apel da Gimnazijska ulica u kojoj se uz Prvu gimnaziju nalaze Srednja škola primijenjenih umjetnosti i OŠ "Safvet-beg Bašagić" bude zaštićena jer se objekti te tri škole nalaze na listi zaštićenih spomenika.

Spahić je također naveo da ova škola ima više od 1.000 artefakata koji bi se mogli naći u obnovljenom muzeju. Također, smatra da je potrebno obnoviti i školsko dvorište, kultni "Metalac" gdje bi se opet mogle organizovati "Gimnazijade".

Brojni su bivši učenici Prve gimnazije postale istaknute ličnosti u društvenoj sferi, poput nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga, a tu su i Safvet beg Bašagić, Isak Samokovlija, Vojo Dimitrijević, Branko Šotra, Mario Mikulić, Daniel Ozmo, Branko Šotra i brojni drugi, a među bivšim učenicima je i 17 narodnih heroja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta