Stranačke aktivnosti     | 04.01.2019. 10:04 |

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Građanski savez (GS) smatra da je nedopustivo povećanje plata administraciji, uključujući i izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija u Federaciji BiH. Uzimajući u obzir da nisu provedene porezne reforme koje su trebale omogućiti povećanje plata radnika u privatnom sektoru, stava smo da ovim potezom predlagači demonstriraju svu svoju bezosjećajnost za ukupno stanje u zemlji.

Posebno je licemjerno da vlast u budžetima planira povećanje plata u administraciji, dok se u dokumentu koji se naziva Reformska agenda i u materijalima za sjednicu u obrazloženju budžeta na više mjesta poziva na smanjenje tekuće javne potrošnje, a predloži upravo suprotno.

Ovaj prijedlog je naročito drzak prema penzionerima, jer je vlast planirala povećati mizerne penzije za maksimalno 3,5%, a dijelu stranačkih kadrova plate za čak 8%.

Dok vladajuće političke elite u BiH radi očuvanja privilegija svoje društvene klijentele, nesposobnosti i nezainteresovanosti godinama odbijaju provesti neophodne fiskalne i porezne reforme u BiH kojima bi se olakšalo poslovanje, privlačenje stranih investicije i povećanje radničkih plata u realnom sektoru, za to vrijeme sami sebi dodatno povećavaju ionako previsoke i nezaslužene plate, demonstrirajući pritom potpunu bezobzirnost i behatost prema građanima na čijem radu žive.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'