Kultura     | 03.01.2019. 13:00 |

Mitropolit Hrizostom: Samo mir i dobra volja su alternative nemirima

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 3. januara (FENA) - Mir na zemlji i dobra volja među ljudima božanska je poruka i božanski vapaj, jer samo su oni alternative nemirima našeg savremenog svijeta i naše svakodnevnice - poručio je danas u Sarajevu mitropolit dabrobosanski Hrizostom u tradicionalnoj božićnoj poruci.

Istakao je da nema mira bez dobre volje te da danas građani upravo žive nešto sasvim suprotno od toga, a to su omraženost i otvorena mržnja.

- Prosto ostajemo zatečeni i zaprepašteni količinom zle volje i energijom kojom ona dejstvuje u svijetu i među nama. Braćo i sestre, ovakvim odnosima svijet se vraća u iskušenja velikih stradanja i nevolja kroz kakva smo već prošli - kazao je.

Apelovao je na sve, a prije svega na političke vođe kojima je narod iskazao povjerenje, da ličnim primjerom pokažu dobru volju u rješavanju svih otvorenih pitanja.

Naglasio je da nažalost ovogodišnji Božić dočekuje u velikoj tuzi i nevolji, jer je iznutra iz same Crkve napadnuto njeno jedinstvo.

Posebno je pozdravio sve prognane sa njihovih vjekovnih ognjišta i obespravljene od lokalnih, kantonalnih i federalnih vlasti te apelovao da se ne umore od traženja svojih prava niti da odustanu od svojih imanja i mogućnosti u BiH.

- Sretan i blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2019. godinu želimo radosnim pozdravom Mir Božiji - Hristos se rodi - zaključio je mitropolit Hrizostom u božićinoj poruci.

Uskoro video.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tajvanska čelnica Tsai Ing-wen zahvalila svijetu na podršci

Palestinska zajednica u BiH čestitala pravoslavni božić

Božićne liturgije služene u pravoslavnim crkvama u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo