Svijet     | 03.01.2019. 12:14 |

Izraelska policija silom deložirala doseljenike sa Zapadne obale

FENA Internet

AMONA, 3. januara (FENA) - Izraelska policija silom je danas deložirala desetke jevrejskih doseljenika iz nelegalnog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. 

Policija je saopćila da je više od 20 njenih pripadnika povrijeđeno tokom nasilnog otpora evakuaciji.

Doseljenici su postavili dva karavana u naselju Amona prošlog mjeseca, u kako su ga nazvali, protestu protiv nedavnog intenziviranja palestinskih napada na Zapadnoj obali.

Policija je prije dvije godine izmjestila 300 stanovnika Amone nakon što je izraelski Vrhovni sud presudio da je naselje izgrađeno nelegalno i bez dozvole izraelske vlade na zemlji u privatnom palestinskom vlasništvu 1995. godine. 

Policija je saopćila da su u današnjoj operaciji, koja je trajala nekoliko sati, najmanje 23 njena pripadnika povrijeđena kamenicama kojima su ih gađali doseljenici, od kojih su mnogi tinejdžeri, ili u fizičkim obračunima, i da su prebačeni u bolnice na liječenje.

Izraelski mediji javili su da su trojica doseljenika također povrijđena. Najmanje sedam ljudi uhapšeno je zbog napada na policajce, saopćile su snage sigurnosti.

Evakuacija je obavljena nakon što je Oblasni sud u Jerusalemu odbio peticiju doseljenika protiv deložacije.

Većina zemalja u svijetu smatra izraelska naselja na zemlji okupiranoj u bliskoistočnom ratu iz 1967. nelegalnim. Izrael to osporava, i prošle su sedmice izraelske vlasti izdale odobrenja za gradnju više od 2.000 doseljeničkih kuća na Zapadnoj obali.

Oko pola miliona Izraelaca živi na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, koji je također osvojio Izrael u sukobu 1967. godine. Te dvije teritorije dom su za više od 2,6 miliona Palestinaca.

Većina projekata izraelskih naselja izaziva osude od Palestinaca i iz Evrope, dok američka administracija peredsjesnika Donalda Trumpa uglavnom zauzima nekritičan javni stav prema njima, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo