Magazin     | 02.01.2019. 09:30 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 2. siječnja (FENA) -

- 1837. Rođen ruski skladatelj, pijanista i dirigent Milij Balakirjev, pokretač i idejni vođa skladateljske grupe Balakirjevljev kružok ili "Velika petorica", koju su još činili Kjuj, Musorgski, Rimski-Korsakov i Borodin. U glazbena djela unosio je elemente ruskog i orijentalnog folklora ("Rusija", "Tamara").

- 1877. Rođena Slava Raškaj, hrvatska slikarica čiji akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Osim u akvarelu, neke radove izrađivala je u tehnici pastela.

- 1920. Rođen Isaac Asimov, američki pisac znanstvenofantastične proze. Ciklusom pripovjedaka o robotima "Ja, robot" i nizom knjiga iz serijala Foundation značajno je uticao na razvoj znanstvene fantastike kao književnog žanra.

- 1959. Rusi lansirali Mechtu, poznatu i kao Luna 1, prvi svemirski brod koji je proletio kraj Mjeseca i ušao u orbitu oko Sunca.

- 1982. U Zagrebu umro pjesnik Nikola Šop, rođen 19. kolovoza 1904. u Jajcu. U spomen na Šopa u tom gradu se održava pjesnička manifestacija "Dani Nikole Šopa".

- 2005. Umro Edo Murtić, hrvatski slikar, grafički dizajner, kazališni scenograf i akademik. Ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Njegova su djela prisutna u većini izvrsnih privatnih i javnih kolekcija po čitavom svijetu. Radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'