Bosna i Hercegovina     | 03.01.2019. 08:47 |

Galić: GPBiH u 2018. imala bolje rezultate u odnosu na prethodne godine

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 3. januara (FENA) - Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH) Zoran Galić istaknuo je u razgovoru za Fenu kako je ta policijska agencija u 2018. godini zabilježila bolje rezultate u odnosu na prethodne godine u gotovo svim oblastima, uključujući - potražnu djelatnost, sprečavanje krijumčarenja osoba, roba i narkotika, kao i otkrivanje falsificiranih dokumenata.

Razgovarao: Muamer Selimbegović 

Komentirajući upit u vezi s prioritetima i ključnim postignućima u 2018. godini, posebno se osvrnuo na angažman fokusiran na ilegalne migracije, ocijenivši, istodobno, kako najveći problem za GPBiH i dalje predstavlja kadrovska nepopunjenost, koja je i prije situacije s migrantima opterećivala rad ove agencije.

Galić je kazao kako se GPBiH u godini njenog 'punoljetstva' suočila s velikim pritiskom ilegalnih migranata i složenom situacijom na granici, osobito na njenom istočnom i sjeveroistočnom dijelu (kada je riječ o ulazu u BiH) i na području Krajine na izlazu iz BiH.

- Kao ispomoć organizacionim postrojbama GP-a BiH izvanredno je angažirano oko 100 službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji u suradnji s pripadnicima GP-a u graničnom pojasu odvraćaju migrante u njihovim pokušajima da ilegalno pređu granicu - precizira direktor GP-a BiH, navodeći kako je na dijelove granice koji su bili posebno opterećeni preraspoređen određen broj službenika i specijalistička oprema drugih organizacijskih postrojbi GP-a, koji rade poslove nadzora granice.

Nadalje, navodi kako, uz mjeru odvraćanja ilegalnih migranata, pripadnici GP-a BiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, te prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

Prema raspoloživim pokazateljima, kao rezultat pojačanih mjera pripadnika GP-a BiH u graničnom pojasu i podrške službenika drugih agencija od 1.1.2018. do 30.12.2018. godine spriječeno je 15.221 ilegalnih prelazaka državljana visokog migracijskog rizika.

Referirajući se na upit u vezi s kadrovskom (ne)popunjenošču u odnosu na utvrđenu sistematizaciju, Galić ističe kako najveći problem za GPBiH i dalje predstavlja kadrovski manjak, podsjećajući kako se ova agencija i prije situacije s migrantima suočavala s problemom nedostatka od najmanje 500 policijskih službenika.

- U nekoliko navrata smo od nadležnih organa tražili podršku u vidu popunjavanja svih slobodnih radnih mjesta policijskih službenika GPBiH koji obavljaju poslove graničnih provjera i nadzora, izvanrednim prijemom i školovanjem dodatnog broja kadeta, ili da se zbog žurnosti, jedan broj radnih mjesta popuni privremenim eksternim premještajem policijskih službenika iz drugih policijskih agencija -  pojašnjava Galić.

U tom kontekstu, precizira, kako je, sukladno odlukama Vijeća ministara BiH, vršen prijem novih službenika, ali da se nedostatak nije mogao nadomjestiti, budući da je, istovremeno, gotovo isti broj službenika odlazio u mirovinu.

Kada se radi o prioritetima, Galić potcrtava dodatno materijalno - tehničko opremanje GP-a BiH opremom za nadzor državne granice koja će povećati efikasnost angažiranja ljudi na terenu (oprema za osmatranje u dnevnim i noćnim uvjetima, različite vrste senzorskih i radarskih sistema za otkrivanje ilegalnih prelazaka, dronovi za nadzor granice, posebna vozila za osmatranje i  nadzor...).

- Za GPBiH, kao i druga nadležna tijela za pitanje migracija u 2019. nastavlja se složena situacija s ilegalnim migrantima. Sukladno tome, svim raspoloživim materijalno-tehničkim i ljudskim resursima moramo se pripremiti za nove izazove, osobito s dolaskom toplijih dana kada će se povećati pritisak migranata - upozorava Galić, navodeći kako će uz kadrovsku, biti neophodna i potpora u zanavljanju specijalističke opreme koja povećava efikasnost rada na terenu.

Izrazio je u tom pogledu zahvalnost za potporu nadležnih bh. tijela kao i vlada Sjedinjenih Američkih Država, SR Njemačke, NR Kine, Češke i drugih zemalja, čije donacije opreme operativno jačaju GPBiH.

Naglasio je kako je aktualna i konkursna procedura za prijem novih 100 kadeta GPBiH, navodeći kako će u vremenu, dok se ova generacija odškoluje, dosta službenika koji rade u GPBiH otići u mirovinu, „tako da u 2019. očekujemo nastavak podrške u popunjavanju upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika“. 

U osvrtu na planove za 2019. godinu, Galić očekuje jednak stupanj odgovornosti i posvećenosti zadaćama i izazovima svih pripadnika GPBiH u cilju daljnjeg povećanja rezultata rada i očuvanja sigurnosti granice BiH.

- Kao rukovodilac agencije od službenika  očekujem maksimum profesionalnosti u radu, poštivanje zakonskih propisa i dosljednu primjenu standarda i pravila ponašanja propisanih etičkim kodeksima policijskih i državnih službenika, i u kriznim situacijama kojima smo zbog pritiska migranta bili izloženi u prethodnom razdoblju. Istovremeno se zahvaljujem svim službenicima koji su pružili svoj maksimum i pružaju ga i u ovom trenutku - kazao je Galić.

Dodao je kako za 2019. godinu planirana implementacija projekta uspostave sustava za kontrolu i evidentiranje  motornih vozila na graničnim prijelazima.

- Planiramo izvršiti rekonstrukciju i proširenje sustava video-nadzora na graničnim prijelazima, kao i implementaciju Projekta elektronske evidencije dosjea sektora i dnevnika događaja. Bez obzira na činjenicu da smo fokusirani na držanje ilegalnih migracija pod kontrolom, u 2019. nastavljamo sa svim aktivnostima sprečavanja prekograničnog kriminala, s posebnim akcentom na nultu toleranciju i borbu protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi - poručio je direktor GPBiH Zoran Galić u razgovoru za Fenu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kuprešaković u studijskom posjetu OLTIM-u u Parizu

Kuprešaković i predstavnici UNODC-a razgovarali o zajedničkim aktivnostima i modalitetima saradnje

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 22 strana državljana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'