Bosna i Hercegovina     | 31.12.2018. 13:15 |

Policija - Zbog krivičnih djela bit će spriječena okupljanja 'Pravde za Davida'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 31. decembra (FENA) – Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, sprečavanja normalnog odvijanja saobraćaja te nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju RS, sva buduća javna okupljanja grupe ''Pravda za Davida'' će biti spriječena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, a učesnici takvog javnog okupljanja će biti sankcionisani u skladu sa zakonom - upozoreno je iz Policijske uprave Banja Luka.

Navode da su policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, zbog nepridržavanja obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, na sinoćnjem prijavljenom skupu "Pravda za Davida“, te činjenja prekršaja po zakonima o javnom redu i miru, javnom okupljanju i osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i postojanja sumnje da su izvršena i određena krivična djela, lišili slobode određeni broj lica, dok se za određenim osobama traga.

Organizator tog javnog skupa se nije, kako se dodaje, pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, te se prijavljeni javni skup, nakon održavanja na Trgu Krajine, nastavio kao javni skup u pokretu, koji kao takav nije bio prijavljen.

Iz policije ukazuju da organizator tog javnog okupljanja, kao i u prethodnim slučajevima, nije ispoštovao zakonom predviđene obaveze, već je sa ostalim učesnicima krenuo u protestnu šetnju gradom, pri čemu je na više lokacija od strane učesnika javnog okupljanja izvršeno više različitih prekršaja, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična djela.

Učesnici javnog okupljanja prekinuli su i prethodno zakazan koncert estradnog umjetnika Harisa Džinovića, na parking prostoru "Kraša“, na način što su galamom, vikom, vrijeđanjem te oštećenjem bine i postavljene opreme, onemogućili izvođenje predviđenog programa.

Zbog ovih dešavanja, nadležne gradske službe otkazale su prethodno najavljene novogodišnje kulturno-zabavne manifestacije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

PUZ: Pritvoren 27-godišnjak s 300.000 tableta iz kojih se može dobiti droga

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana