Bosna i Hercegovina     | 31.12.2018. 13:02 |

Resorno federalno ministarstvo sufinansira obrazovanje 77 maloljetnih boraca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata sufinansira troškove prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovanja za osnovno i srednje obrazovanje za 77 maloljetnih boraca, saopćeno je iz tog ministarstva.

To ministarstvo je prepoznalo potrebu da se pomogne maloljetnim borcima koji su u toku agresije na BiH prekinuli svoje školovanje, osnovnu i srednju školu te na taj način ostali uskraćeni da svojim znanjem budu konkurentni na tržištu i da žive od vlastitog rada.

S tim u vezi, a na osnovu zahtjeva i podrške boračkih udruženja odlučeno je da dio sredstava iz Federalnog ministarstva bude usmjeren upravo prema maloljetnim borcima, na način sufinansiranja troškova školarine, kako bi se na dugoročan način pomoglo ovoj boračkoj populaciji i kako bi borci što lakše došli do zaposlenja.

Na prijedlog Federalnog ministarstva, Vlada FBiH je donijela Odluku o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Transfer za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica“ za 2018. godinu kojom je odobreno 199.557,72 KM za sufinansiranje troškova prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovanja za osnovno i srednje obrazovanje maloljetnih boraca, ukoliko su školovanje obavili u 2017. ili 2018. godini.

Sedamdeset sedam maloljetnih boraca ispunilo je kriterije navedene u Odluci i njima će biti osigurana sredstva za sufinansiranje školovanja i to u punom iznosu za koji su aplicirali, dakle do iznosa stvarnih troškova.

- Kada su se uključili u odbranu zemlje maloljetni dobrovoljci su u najvećem dijelu bili prvi ili drugi razred srednje škole i zbog toga veliki broj njih nije završio obrazovanje. Poslije rata vrlo mali broj ove boračke populacije se doškolovao i sada se kroz ovakve i slične projekte nastoji da se to ispravi, jer će obrazovanjem i prekvalifikacijom biti konkurentniji na tržištu rada. Naša je obaveza da pomognemo ovoj kategoriji jer su to momci koji su olovke zamijenili puškama i hrabro stali u odbranu naše domovine - kazao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Bukvarević je istakao da je ovo samo jedan u nizu od nekoliko projekata koje je Ministarstvo realiziralo za maloljetne dobrovoljce te da će se sa ovakvim i sličnim projektima nastaviti i u budućnosti.

Kako iz resornog ministarstva navode, maloljetni dobrovoljci  su većinom zainteresirani da završe škole za vozače, bravare i druga deficitarna zanimanja.

Ministarstvo je kompletiralo spiskove onih koji žele prekvalifikaciju i na osnovu toga će izvršiti uplate školarina prema institucijama u kojima maloljetni dobrovoljci budu vršili prekvalifikaciju, dokvalifikaciju ili doškolovanje na način sufinansiranja troškova.

Na značaj ovog projekta ukazao je Nevres Jašarević, predsjednik Koordinacije maloljetnih boraca Armije i MUP-a RBiH.

- Poslije 23 godine prvi put je populacija maloljetnih boraca prepoznata zahvaljujući ministru Bukvareviću i Federalnom ministarstvu na čijem je čelu. Napokon smo došli u priliku da ostvarimo prava, i to nakon 23 godine. Dobili smo status i sada smo kao kategorija definisani i prepoznati u Zakonu...U pregovorima smo ostvarili i povećanje procenta invalidnosti u iznosu od 10 posto za sve maloljetne dobrovoljce. Treći uspjeh je ovaj transfer, kojim je 77 maloljetnih boraca ostvarilo mogućnost sufinansiranja troškova za prekvalifikaciju, doškolovanje i dokvalifikaciju obrazovanja...- kazao je Jašarević.

U okviru realizacije prvog dijela „Transfera za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica“ za 2018. godinu, na račune RVI 100 posto I kategorije početkom mjeseca decembra uplaćeno je jednokratno po 2.000 KM.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Otvorena izložba 'Sarajevski maloljetni borci'

Terzo: Vlada FBiH obezbijedila sredstva za realizaciju zakonskih prava branilačke populacije

Konstituiran Organizacioni odbor manifestacije 'Odbrana BiH-Igman 2020'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo