Bosna i Hercegovina     | 01.01.2019. 12:09 |

Prioriteti VSTV-a u 2018. - U fokusu realizacija preporuka EK

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 1. januara (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) u 2018. godini zabilježilo je kontinuitet angažmana na osiguranju vladavine zakona i reformi pravosudnog sistema.

Poglavlja 23. "Pravosuđe i ljudska prava" i 24. "Pravda, sloboda i sigurnost", kao ključne oblasti u pregovorima Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom (EU), već su otvorena i naša zemlja je odmakla u rješavanju važnih pitanja iz tih poglavlja, čak i u odnosu na zemlje koje imaju status kandidata, ocjena je VSTV-a.

Piše: Muamer Selimbegović

Sumirajući za Fenu ključne prioritete u kontekstu evropskih integracija i aktuelne reformske (is)korake ostvarene tokom 2018. godine, iz VSTV-a BiH ističu kako je fokus bio na realizaciji preporuka iz Stručne analize ekspertne misije Evropske komisije (EK) u BiH tzv. "Peer Review" preporuka, "a što je jedan u nizu koraka koji svaka zemlja koja teži zajednici evropskih zemalja mora proći“.

Konkretno, u okviru vlastitih nadležnosti i u skladu s preporukama Evropske komisije, VSTV se u 2018. godini bavio izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, procesu ocjenjivanja nosilaca pravosudnih funkcija, unapređenju disciplinskog postupka, finansijskim izvještajima nosilaca pravosudnih funkcija, planovima integriteta, edukacijom i brojnim drugim pitanjima od značaja za rad ove institucije i cjelokupnog pravosudnog sistema.

Prema pregledu prezentiranih aktivnosti, VSTV je krajem juna 2018. Ministarstvu pravde BiH uputio Inicijativu za reviziju Zakona o VSTV-u BiH, kojom su uzete u obzir preporuke iz Peer Review misija, pripremljene na temelju opsežne analize bh. dosadašnje prakse i najbolje evropske prakse.

Ta inicijativa, kako iz Vijeća navode, sadrži izmjene i dopune koje imaju suštinski karakter s ciljem unapređenja rada VSTV-a i pravosuđa uopće, a, između ostalog, broj članova Vijeća je povećan na 20 tako što će sudije kantonalnih i okružnih nivoa imati priliku da sami biraju svoga člana Vijeća, kao i sudije općinskog i osnovnog nivoa, a kada je riječ o okružnim i kantonalnim tužilaštvima bit će birana po dva tužioca za člana Vijeća.

Kako bi se spriječio eventualni neprimjereni uticaj na rad Vijeća, iz jednog kantonalnog, odnosno okružnog tužilaštva, može biti izabran samo jedan član.

Nadalje, predviđeno je osnivanje sudskog i tužilačkog odjela koji bi djelovali u okviru jedinstvenog Vijeća, a u sklopu spomenute inicijative su detaljno razrađeni dužnosti i obaveze predsjednika, potpredsjednika i članova, kao i organizacija Vijeća. 

Značajan segment predstavljaju izmjene koje se tiču postupka izbora, imenovanja i ocjenjivanja nosilaca pravosudnih funkcija kao i odredbe o finansijskim izvještajima.

Imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, kao prva i osnovna nadležnost VSTV-a BiH, također, su u direktnoj vezi za navedenom inicijativnom.

VSTV u vezi s tim smatra da realizacija značajnog broja preporuka iz Peer Review izvještaja za oblast „Imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija“ nije moguća bez sveobuhvatne reforme zakonskog okvira koji reguliše postupak imenovanja.

Istovremeno, iz Vijeća navode kako usvojena Inicijativa za reviziju Zakona o VSTV-u značajno mijenja postojeći sistem imenovanja, i to - propisivanjem horizontalnog premještaja, uvođenjem karijernog sistema koji omogućava posebnu proceduru napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija, uvođenjem jedinstvenog javnog konkursa za pozicije osnovnog nivoa, propisivanjem posebnih pravila za imenovanje na rukovodeće funkcije te propisivanjem odredaba o ocjenjivanju kako bi poslužile kao baza za donošenje odluka o karijeri sudija i tužilaca.

Nadalje, izmjenama i dopunama Poslovnika VSTV-a BiH, koje su stupile na snagu u junu 2018. godine, te izmjenama i dopunama Pravilnika o pismenom i kvalifikacionom testiranju implementirane su preporuke koje se odnose na - unapređenje pismenog i kvalifikacionog testiranja, uvođenje zahtjevnijih procedura testiranja i unapređenje strukturiranog razgovora, uvođenje razlike između prvog imenovanja i napredovanja (na osnovu prilagođenih kriterija za procjenu stručnosti kandidata u zavisnosti od njihovog profesionalnog statusa), propisivanje posebnih pravila o izboru predsjednika sudova i glavnih tužilaca. čime je uvedena obaveza pripreme i prezentiranja programa rada, te poštivanje utvrđene rang-liste.

U 2018. godini okončane su i aktivnosti na ažuriranju baze ispitnih pitanja za kvalifikaciono testiranje, koja su objavljena na web stranici VSTV-a BiH, nakon čega su uslijedile aktivnosti vezane za pregled i unos pitanja u bazu za automatsku selekciju pitanja za provođenje razgovora s kandidatima te pregled spisa za izradu pismenih predložaka za provođenje pismenog testiranja.

U tom je kontekstu u narednom periodu planirano održavanje dva TAIEX seminara na temu pravnog lijeka kojim bi se osporavale odluke Vijeća i provjere podobnosti kandidata u postupku imenovanja.

U osvrtu na ključne aktivnosti u protekloj godini, VSTV BiH važnim smatra ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija, koje se može dovesti i u direktnu vezu sa procesom imenovanja imajući u vidu važnost ocjene rada u  procesu imenovanja, odnosno napredovanja na viši nivo.

Reforme u toj oblasti cijeni revolucionarnim, podsjećajući da je Vijeće Evrope jasno, još u junu 2014. godine, istaklo da se sistem ocjenjivanja mora promijeniti.

Naime, eksperti Evropske komisije su izvršili analizu postojećeg stanja i u saradnji i komunikaciji sa sudovima i tužilaštvima koja su tokom svoje misije posjetili, dali su preporuke najboljih modaliteta za unapređenje procesa ocjenjivanja.

Uslijedila je priprema i usvajanje nacrta kriterija koji su dostavljeni pravosudnoj zajednici na razmatranje, nakon čega je Vijeće na novembarskoj sjednici usvojilo i finalni dokument.

- Kriteriji koje je Vijeće usvojilo na novembarskoj sjednici imaju preventivni i antikoruptivni karakter i sadrže preporuke Evropske komisije u mjeri u kojoj je to bilo moguće u okviru važećeg zakonodavnog okvira - navode iz VSTV-a.

Preciziraju kako se realizovane, prije svega, preporuke Evropske komisije prema kojima: (i) uticaj kriterija kvalitete u sistemu ocjenjivanja treba postepeno povećavati i (ii) ocjenjivač mora u većoj mjeri cijeniti kvalitet rada tužioca, a posebno kvalitet tužilačkih odluka te na osnovu toga odlučiti konkretno o kvalitetu njihovih zaključaka. 

- Povećanje uticaja kriterija kvaliteta realizovano je i u odnosu na preporuku Evropske komisije da se definiše novi element ocjene rada, koji nosi naziv Analitička ocjena i specifičan novi izvor informacija za ocjenjivanje. Analitička ocjena rada tužioca se utvrđuje na osnovu pregleda ukupno pet predmeta u kojima je ocjenjivani tužilac donio odluku u periodu ocjenjivanja. Glavni tužilac će nasumično iz Sistema za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima (TCMS) izabrati četiri predmeta, a jedan predmet će odabrati tužilac čiji rad se ocjenjuje. Predmeti koje nasumično odabere glavni tužilac obuhvatiće različita krivična djela i različite vrste odluka ocjenjivanog tužioca - pojašnjavaju iz Vijeća.

Kako nadalje navode, analitička ocjena utvrđuje se pregledom pomenutog broja spisa, a za ocjenu rada tužioca uzimaju se u obzir parametri - ispunjenost zakonskih elemenata u tužilačkim odlukama, sposobnost utvrđivanja odlučnih činjenica bitnih za donošenje tužilačkih odluka, sposobnost rješavanja kompleksnih predmeta, brzina donošenja odluka i poštivanje zakonskih rokova, sposobnost organizaciije i efikasnog vođenja istraga na proaktivan način, te stručni nivo tužilačke odluke, pokazano pravno znanje i korištenje pravnih lijekova.

Akcionim planom iz oktobra 2018. godine za realizaciju preporuka Evropske komisije za oblast ocjenjivanja predviđeno je da će VSTV osigurati da tužilaštva i sudovi započnu primjenjivati svoje obaveze u pogledu praćenja rada nosilaca pravosudnih funkcija u skladu sa novim kriterijima...Evropska komisija je u dopisu od 17. oktobra 2018. naznačila da su nacrti novih kriterija u načelu u skladu sa preporukama iz „Stručne analize o ocjenjivanju rada sudija i tužilaca“.

Kada se radi o disciplinskim postupcima, preporuke u ovoj oblasti se odnose na unapređenje etičkih kodeksa, izradu dokumenta koji uređuje ponašanje nosilaca pravosudnih funkcija i praćenje njihove primjene i one su trenutno u fazi realizacije.

Vijeće je, u skladu s preporukom da se javno objavljuju imena srodnika sudija i tužilaca koji su zaposleni u pravosudnom sistemu, u Pravilniku o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca i obrascu finansijskog izvještaja sudija i tužilaca koji su usvojeni na sjednici 26. septembra 2018. godine, propisana obaveza dostavljanja podataka o srodnicima sudija i tužilaca koji su zaposleni u sudu i tužilaštvu.

Realizacija preporuka koje se odnose na pitanja unapređenja disciplinskog postupka, rada disciplinskih komisija, obrazloženja disciplinskih odluka i unapređenja kaznene politike je u toku. U toku je i izrada Priručnika o vođenju disciplinskog postupka, izrada kompilacije odluka donesenih u disciplinskim postupcima, analiza kaznene politike po vrstama prekršaja kao i planiranje obuka članova disciplinskih komisija i nosilaca pravosudnih funkcija na ovu temu.

Preporuke koje se odnose na informisanje javnosti o disciplinskim predmetima se već primjenjuju u praksi. Na web stranici Vijeća se objavljuju anonimizirane  konačne odluke donesene u disciplinskim postupcima, a u slučaju pojačanog interesa javnosti za konkretan disciplinski postupak, moguće je pružiti informaciju o njemu čak i kada nije pravosnažno okončan, dakako uz napomenu da postupak nije okončan i da na isti postoji mogućnost žalbe.

Usto, u okviru inicijative za reviziju Zakona o VSTV-u implementirane su preporuke koje se odnose na: preciznije definisanje disciplinskih prekršaja, pojednostavljivanje disciplinskog postupka i pravne lijekove u disciplinskom postupku, status Ureda disciplinskog tužioca (UDT), status i zapošljavanje glavnog disciplinskog tužioca i ostalih disciplinskih tužilaca, obrazlaganje i osporavanje odluka o nepokretanju disciplinskog postupka, sastav disciplinskih komisija, dodjelu disciplinskih predmeta u rad te pravne posljedice izrečenih disciplinskih mjera i brisanje ovih mjera iz evidencije.

Pritom su u obzir uzeti i komentari koje je Evropska komisija dostavila krajem juna 2018. godine.

U fokusu rada VSTV-a u 2018. godini bili su i finansijski izvještaji nosilaca pravosudnih funkcija, tako da će se novi finansijski izvještaji u skladu sa evropskim standardima početi primjenjivati početkom 2019. godine.

- Usvajanjem Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca i Obrasca finansijskog izvještaja, VSTV BiH uvodi visoke standarde vezane za transparentnost finansija sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini - navode iz VSTV-a.  

Naime, Pravilnikom se uvodi elektronsko podnošenje, provjera i obrada finansijskih izvještaja, čime se postupak pojednostavljuje i čini efikasnijim, kako za nosioce pravosudnih funkcija koji imaju obavezu dostavljanja ovih informacija, i za Vijeće u smislu njihove provjere, tako i za javnost koja je zainteresovana za finansijske podatke o sudijama i tužiocima.

Ovim pravilnikom, u skladu sa evropskim standardima, obaveza svakog sudije i tužioca je da u roku od 30 dana po stupanju na dužnost dostaviti informacije o svojim, kao i finansijama članova svog domaćinstva, dok sudije i tužioci koji već obavljaju svoje dužnosti moraju ažurirati navedene informacije prilikom izvještavanja za prethodnu kalendarsku godinu najkasnije do 31. marta tekuće godine.

Pored podataka o svojim i prihodima članova domaćinstva, sudije i tužioci moraju navesti detaljne informacije o načinu i vremenu sticanja nekretnina i vozila, svojine na pokretnostima vrijednosti veće od 5.000 KM, sredstvima u banci, polici osiguranja i drugim ulaganjima i rashodima preko navedenog iznosa.

Također, sudije i tužioci moraju navesti poklone i donacije u vrijednosti preko 25 KM koje su vezane za obavljanje dužnosti sudije ili tužioca, kao i podatke o poklonima i donacijama primljenim u privatnom svojstvu ukoliko iznos prelazi 500 KM ili 1.000 KM ukupne godišnje vrijednosti.

S druge strane, Vijeće vrši provjeru ovih informacija kroz formalne, redovne i vanredne provjere. Ukoliko se uoče nepravilnosti o njima se obavještava Ured disciplinskog tužioca. Kada je riječ o nepravilnostima koje se mogu kvalifikovati kao krivično djelo iste se upućuju i nadležnom tužilaštvu, a u slučaju prikrivanja imovine, obaveza, prihoda ili rashoda i nadležnom poreskom organu.

S obzirom na opredijeljenost Vijeća za punu transparentnost pravosuđa u BiH i uvažavajući interes javnosti za finansijske podatke nosilaca pravosudnih funkcija, novi elektronski sistem će omogućiti objavljivanje finansijskih izvještaja sudija i tužilaca na web stranici VSTV-a BiH, uz izuzimanje ličnih podataka.

Do uspostave navedenog sistema, sudije i tužioci će finansijski izvještaj dostavljati u štampanoj formi, koji će javnosti biti dostupni na zahtjev, u skladu sa zakonima o zaštiti ličnih podataka i slobodi pristupa informacijama. 

Iz VSTV-a, nadalje, navode kako je novi koncept finansijskog izvještavanja rezultat implementacije Peer Review preporuka, te da je realiziran u saradnji sa ekspertima USAID-ovog Projekta pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

U kontekstu integriteta pravosuđa VSTVBiH je uveo planove integriteta za svaku pojedinačnu pravosudnu instituciju...Neke pravosudne institucije su identifikovale dodatne rizike u tom pogledu, što je prihvaćeno i inkorporirano u finalne dokumente lija je implementacija počela u 2018. godini, a u prvom kvartalu 2019. godine očekuju se prvi izvještaji koje su pravosudne institucije obavezne dostaviti Vijeću do 15. aprila. 

Informaciono-tehnološki alat za praćenje implementacije planova integriteta izrađen je u saradnji sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom i trenutno je u testnoj fazi.

Iz VSTV-a BiH naglašavaju da su sve pravosudne institucije imale priliku da kroz te aktivnosti sistematski analiziraju radne procese te da ojačaju institucionalni i individualni integritet, efikasnost i odgovornost...

Kada se radi o segmentu edukacije, razmatrani su modaliteti za unapređenje stanja u toj oblasti, uključujući ukupno 13 preporuka iz ove oblasti, od čega se tri odnose na početnu obuku, odnosno uvođenje sistema mentorstva u sudove i tužilaštva...

- U tužilaštvima je sistem mentorstva uveden usvajanjem Pravilnika o izboru i radu konsultativnih tužilaca, a aktivnosti nadzora su u toku. Održavanje obuke mentora/ konsultativnih tužilaca je planirano u okviru entitetskih centara za edukaciju sudija i tužilaca (CEST). Pored toga, CEST-ovi organizuju obuke za novoimenovane sudije i tužioce u skladu s temama koje je Vijeće definisalo krajem 2017. godine. U toku 2018. godine Vijeće se fokusiralo na praćenje realizacije ovih obuka s ciljem unapređenja njihovog sadržaja i metodologije u 2019. godini - rečeno je, između ostalog, iz VSTV-a.

U VSTV-u su stava kako je neophodno nastaviti reformu u oblasti zakonodavstva koja će biti usmjerena na očuvanje i dalje jačanje nezavisnosti pravosuđa.

- Moramo se i dalje baviti pitanjima efikasnosti pravosuđa, unapređenjem procesuiranja predmeta ratnih zločina, organizovanog kriminala, korupcije, i drugih predmeta. Na taj način ćemo u našoj zemlji osigurati stabilan društveni i privredni ambijent i strateški pristup rješavanju budućih izazova u sektoru pravosuđa - poručili su iz VSTV-a BiH, rezimirajući za Fenu prioritete u 2018. godini i ciljeve angažmana u narednom periodu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Bunoza: Izmjene Zakona o VSTV-u predstavljaju početak reformi bh. pravosuđa (VIDEO)

Novo izdanje 'Pravne hronike' donosi sveobuhvatnu analizu presude 'Kovačević protiv BiH'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo