Bosna i Hercegovina     | 31.12.2018. 09:20 |

Zvizdić: Vidljiv i mjerljiv napredak u svim prioritetnim oblastima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da postoji mnogo dobrih i pozitivnih parametara, projekata i reformskih mjera koje su realizirane u 2018. godini.

U intervjuu za današnje Oslobođenje posebno je izdvojio predaju Upitnika Evropske komisije za BiH, kao jedan od najvažnijih i najzahtjevnijih zadataka na putu BiH ka EU, zatim realizaciju uvjeta za aktivaciju MAP-a, usvajanje cjelodržavnih strategija koje su omogućile pristup IPA II, kao i drugim fondovima, dalji rast izvoza kao ključnog indikatora privrednog razvoja, očuvanje sigurnosti i stabilnosti, kao i podatak da je u 2018. prvi put broj uposlenih u BiH prešao brojku od 800 hiljada, što je značajan rast u poređenju sa 700 hiljada koliko je zateklo ovo Vijeće ministara kada je imenovano 2015. godine.

Predsjedavajući Zvizdić smatra da su u vrlo kompliciranom ustavno-političkom sistemu, koga tvore predstavnici političkih subjekata koji nemaju identične poglede na prošlost, sadašnjost i budućnost BiH, napravili vidljiv i mjerljiv napredak u svim prioritetnim oblastima, što je bio vrlo zahtjevan, izazovan i odgovoran posao.

- BiH je u posljednje četiri godine vrlo ozbiljno zakoračila u evropske i NATO integracije. Potrebno se prisjetiti osmogodišnjeg perioda blokade koji je prethodio ovome Vijeću ministara kojim ja predsjedavam. Bio je to zaista težak, neizvjestan i besperspektivan period, koji je, nažalost, išao na štetu BiH, njenog razvoja, stabilnosti i prosperiteta, a pogodovao antievropski orijentiranim političkim snagama - kazao je Zvizdić.

Međutim, smatra da je Vijeće ministara već od svoga imenovanja u aprilu 2015, u potpunosti promijenilo takvo stanje te da su pokrenuli realizaciju svih obaveza sa evropske i NATO agende BiH. Sada, skoro četiri godine poslije, i pored brojnih opstrukcija sa kojima su se permanentno susretali, Zvizdić ističe da je ostvaren kredibilan progres, da je BiH vraćena "na tračnice" EU i NATO integracija i da je BiH trenutno u završnoj fazi dobivanja kandidatskog statusa za EU i pune aktivacije MAP-a.

- Sasvim je realno da kandidatski status dobijemo u narednoj godini, a što se tiče MAP-a za BiH, potrebno je da dostavimo prvi Nacionalni godišnji plan, čiji smo nacrt već usvojili, i time će MAP biti aktiviran. Nažalost, svjedoci smo da je destruktivna politika ponovo 'umiješala prste', tako da je nastavak NATO integracija, kao proces od krucijalne važnosti za mir, sigurnost, ekonomski prosperitet i vladavinu prava, doveden u pitanje - naglasio je Zvizdić u intervjuu za Oslobođenje.

Očekuje da će u budućnosti svi na ispravan način razumjeti značaj NATO integracija za BiH koje, sudeći prema zemljama u regionu kao što su Albanija i Crna Gora, donose brojne prednosti i benefite u sektorima sigurnosti, odbrane, ekonomije, novih investicija i vladavine prava.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Zvizdić sa Chungongom: Sukobi i ratovi nisu rješenje, potreban dijalog među civilizacijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo