Kultura     | 31.12.2018. 11:14 |

Uspješna godina 'Kuće dobrih tonova' iz Srebrenice, veliki planovi za 2019.

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 31. decembra (FENA) - Vrijedne nagrade stigle su ove godine na adresu "Kuće dobrih tonova” iz Srebrenice, jedinstveni multietnički muzički projekt pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana, koji okuplja više od 352 djece od dvije do 17 godina.

Umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova” Ismar Porić kaže da je ova godina za njih bila izuzetno uspješna te da su ponosni na postignute uspjehe. Za svoj rad i projekte koje realizuju dosad su dobili više vrijednih priznanja iz svijeta, a posljednje je zapravo prvo domaće priznanje, a to je specijalna Mirovna nagrada koju u BiH dodjeljuje Mreža za izgradnju mira.

- Dobili smo nagradu za velika postignuća u interkulturnom dijalogu, odnosno razmjeni, zatim nagradu Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije. Najviše sam ponosan na realizaciju našeg kampa 'Srebrenica music camp' u kojem je učestovalo 150 djece iz Srbije, Hrvatske i naše djece iz Srebrenice. Tada je započeta priča o prvom regionalnom horu - kazao je Feni Porić.

Ističe da uvijek pokušavaju sami sebi nametnuti nove izazove. Za narednu godinu tako imaju velike planove, a jedan od njih je turneja u BiH, kao i van države, nastavak rada regionalnog orkestra te snimanje novih pjesama.

- Trenutno radimo na prvom dokumentarnom filmu koji će biti u našoj produkciji, a na osnovu onog što je urađeno prethodnih osam godina. Krajem ljetnog školskog raspusta planiramo da plasiramo film. Taj film će biti naša lična karta - potcrtao je Porić.

Podsjeća da su imali 150 koncerata širom Evrope, a ostvarili su uspješnu saradnju i s drugim organizacijama iz cijelog svijeta.

- Naša djeca trebaju biti primjer mnogim drugim ljudima, djeca su ostvarila i prijateljstva s drugim. Ljudske priče su puno bitnije, nego koncert, jer bitno je da se djeca druže i kroz muziku upoznavaju. Za mene je uspjeh da što više djece pohađa muzičku školu - zaključio je umjetnički direktor "Kuće dobrih tonova" koja djeluje od od 2010. godine i besplatna je za svu djecu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu