Regija     | 29.12.2018. 17:04 |

Šarec: Slovenija ne može mijenjati poziciju o arbitraži

FENA Agencije

LJUBLJANA, 29. prosinca (FENA) - Slovenski premijer Marjan Šarec ustvrdio je za ljubljanski „Dnevnik“ od subote da njegova vlada ne može promijeniti odnos prema graničnoj arbitraži s Hrvatskom u odnosu na stajalište ranije vlade koju je vodio Miro Cerar, sadašnji ministar vanjskih poslova.

„Arbitražna presuda je poznata, o tome Slovenija ima poziciju koju ne može mijenjati“, kazao je  Šarec u prednovogodišnjem razgovoru za „Dnevnik“.

Podsjetivši da je Slovenija Hrvatsku, zbog njenog nepristajanja na odluku arbitara, tužila sudu EU-a u Luksemburgu, s argumentacijom da Hrvatska tako navodno krši europsko zakonodavstvo, Šarec je kazao da Ljubljana sada čeka na odluku tog suda, ali i na odgovor Hrvatske na njegov prijedlog da se formira zajedničko povjerenstvo za demarkaciju koje bi u praksi implementiralo arbitražnu presudu.

„Čekamo odgovor na taj naš prijedlog, a do sada ga nismo dobili“, rekao je slovenski premijer.

Hrvatska je 2015. jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz arbitražnog procesa, nakon što je objava tajne komunikacije bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sokoleca i dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik pokazala da su oni radili na strategiji nedopuštenog utjecaja na suce i njihovu odluku, te tako kontaminirali i kompromitirali cijeli proces, prenosi Hina.

Hrvatska zato ne smatra da je kasnija odluka arbitara za nju obvezujuća, o čemu je obavijestila Sloveniju, ponudivši bilateralne razgovore o graničnom prijeporu, na što Ljubljana nije pristala.

Na pitanje o kontaktima sa sadašnjim hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, Šarec je odgovorio da ga kao osobu cijeni i da normalno razgovaraju na sastancima Europskog vijeća, no da ga zbog principijelnog stajališta o arbitraži nije pozvao u posjet Sloveniji jer čeka promjenu stajališta Hrvatske o arbitraži, dok Slovenija svoju poziciju o obvezujućoj implementaciji arbitraže ne može mijenjati.

„No, vanjska politika nije posao na kratke staze nego obrt koji zahtijeva mnogo strpljenja i osjetljivosti. Zato u diplomaciji neke nagle ili ad-hoc akcije nikad nisu dobre“, kazao je Šarec.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'