Bosna i Hercegovina     | 28.12.2018. 17:29 |

Izvršena primopredaja autocisterni namijenjenih općinama Vogošća i Ilijaš

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. decembra (FENA) - Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo (KUCZ) osigurala je po jednu autocisternu za pitku vodu općinama - Vogošća i Ilijaš.

Za nabavku vozila utrošeno je 345.000 KM.

Primopredaja cisterni izvršena je danas u krugu Profesionalne vatrogasne jedinice KUCZ na Stupu, u prisustvu direktora KUCZ Samira Džihića, načelnika općine Ilijaš Akifa Fazlića, te predstavnika općinskih štabova civilne zaštite i preduzeća kojima su vozila data na upravljanje i raspolaganje.

- Cisterne su nabavljene kako bi se poboljšalo snabdijevanje pitkom vodom stanovništva u situacijama kada voda iz lokalnih vodovoda nije za piće, što se dešavalo do sada, kao i za vrijeme redukcija. Vozila su multifunkcionalna, opremljena spremnikom vode zapremine 8.000 litara, sa ugrađenim mlaznicama kao i centrifugalnom pumpom zbog čega se mogu koristiti i za druge potrebe poput pranja ulica i kao ispomoć vatrogasnim jedinicama u slučaju većih požara - rekao je Džihić.

Načelnik Fazlić kazao je da će dodijeljeno vozilo općina Ilijaš dati na upravljanje Javnom komunalnom preduzeću "Vodostan" te da će se ono najčešće koristiti za vodosnabdijevanje ruralnih naselja u ljetnom periodu kada se dešavaju redukcije, ali i u slučajevima kada dođe do zamućivanja vode na lokalnim izvorištima, a bit će na raspolaganju i Općinskom štabu civilne zaštite.

Ovom prilikom je istaknuto da Civilna zaštita i na druge načine nastoji pomoći u poboljšanju vodosnabdijevanja stanovništva, posebno kada je riječ o radovima na terenu, zašto je ustupila svu raspoloživu mehanizaciju, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

KUCZ: Upozorenje na povećanu opasnost od nastanka požara na otvorenom prostoru

KSB do kraja godine dobiva nove uređaje za magnetnu rezonancu

KSB do kraja godine dobiva nove uređaje za magnetnu rezonancu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana