Regija     | 28.12.2018. 15:18 |

Fina podnijela prijedlog za stečajni postupak u brodogradilištu 3. maj

FENA Agencije

 

ZAGREB, 28. prosinca (FENA) - Financijska agencija (Fina) podnijela je Trgovačkom sudu u Rijeci prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u brodogradilištu 3. maj zbog neprekinute blokade od 120 dana u ukupnom iznosu od nešto više od 72 milijuna kuna.

Fina je prijedlog uputila 24. prosinca, a Trgovački sud ga je u petak zaprimio, vidljivo je iz obrasca objavljenog na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda.

U prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka navodi se da dužnik ima 1.001 djelatnika. Usporedbe radi, na kraju 2017. u 3. maju je radilo 1.367 djelatnika, a krajem rujna ove godine njihov broj je iznosio 1.192.

U ukupnom iznosu duga od 72,11 milijun kuna uračunate su kamate i naknada Fine za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima, navodi se između ostalog u prijedlogu.

Predsjednica Trgovačkog suda u Rijeci Ika Mohorović ranije danas potvrdila je da je Sud u petak zaprimo prijedlog Fine za pokretanje stečaja u Brodogradilištu 3. maju, a predmet je dodijeljen stečajnoj sutkinji Ljiljani Ugrin, prenosi Hina.

Stečajna sutkinja u ponedjeljak će otvoriti prethodni stečajni postupak, a u roku od 60 dana od podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja bit će zakazano ročište za raspravu o pretpostavkama za otvaranje stečaja.

 Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da će Financijska agencija (Fina) po službenoj dužnosti predati zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u brodogradilištu 3. maj te da je Ministarstvo poslalo pozivna pisma na pet relevantnih adresa u potrazi za strateškim investitorom Uljanik grupe.

Horvat je kazao da uvjeti za pokretanje stečaja u Uljanik grupi ne postoje, ali da su oni nastupili u 3. maju, da teče rok od osam dana i u tih osam dana Fina će sigurno odreagirati.

Uljanik je prošli tjedan raskinuo strateško partnerstvo s Kermas energijom Danka Končara te odlučio ponovno pokrenuti proces traženja i slanja poziva investitorima spremnima uložiti u restrukturiranje. Ministar je pozvao zainteresirane ulagače na iskazivanje interesa za strateško partnerstvo i dokapitalizaciju.

Iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja uoči otvaranja stečaja isticali su da im pokretanje stečaja u brodogradilištu nije prihvatljivo te da za 3. maj treba iznaći zasebno i održivo rješenje. Smatraju da 3. maj nije kriv za nastalu situaciju, nego da je u probleme zapao zbog više od 523 milijuna pozajmica danih Uljaniku.

 

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo