Bosna i Hercegovina     | 28.12.2018. 12:44 |

Skupština HNŽ-a usvojila rebalans županijskog Proračuna za 2018. godinu

FENA Denis Leko

MOSTAR, 28. prosinca (FENA) - Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u petak su usvojili rebalans proračuna, odnosno izmjene i dopune proračuna HNŽ-a za 2018. godinu.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako su kroz rebalans proračuna prihvaćeni prijedlozi, odnosno nalozi koje je dala Revizija Federacije BiH.

- To se odnosi na zaostale obveze vezane za neizvršene sudske presude, što se već godinama gomila u proračunu. U ove protekle tri godine Vlada je uspjela izmiriti negdje oko 13 milijuna tih obveza, ali ostalo je 22 milijuna neizmirenih. Ono ostalo što se nalazi u rebalansu su sitne kozmetičke izmjene u odnosu na ono što je bio Prijedlog proračuna za 2018. godinu - kazao je Martinović.

Dodao je kako je plan da se u ponedjeljak nastavi zasjedanje sjednice Skupštine na kojoj bi se razmatrali i prijedlog županijskog proračuna za 2019. godinu, prijedlog izmjene i dopune financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2018. i financijski planovi zavoda, službi i fondova za 2019. godinu.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je kako je ovo drugi rebalans u tekućoj godini.

- U rujnu smo imali prvi rebalans koji je bio vezan za Hotel Ero i danas sam potpisao nalog za plaćanja 10,5 milijuna sredstava Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje i na taj način mi smo završili priču oko toga - kazao je Herceg.

Također, Herceg je kazao kako se po prvi put u protekle četiri godine ulazi u proračunski deficit.

- To je knjigovodstveni deficit gdje smo prvi put zaknjižili izvršne sudske presude od ranije u iznosu od 23 milijuna i on neće ugroziti funkcioniranje županijskih institucija ni u ovoj ni u narednim godinama, nego će se pretvoriti u dugoročnu obavezu, znači samo smo ga formalno zaknjižili - kazao je Herceg.

Ustvrdio je kako se i ove godine kroz rad Vlade osigurao višak sredstava koji će biti usmjeren prema jedinicama lokalne samouprave i za zajedničke institucije te kako će oko 2,2 milijuna biti iskorišteno za izvršne sudske presude.

- Možemo biti jako zadovoljni s ovim rebalansom, odnosno izmjenama i dopunama Proračuna za 2018. godinu - istaknuo je premijer HNŽ-a.

Po riječima ministra financija HNŽ-a Adnana Faladžića, nakon druge izmjene i dopune proračuna ukupni financijski okvir iznosi 255 milijuna, što je oko 23 milijuna više u odnosu na prethodni rebalans.

- To povećanje je uglavnom zbog uvažavajuće preporuke Ureda za reviziju financijskih institucija u Federaciji BiH gdje smo zaknjižili ove izvršne sudske presude - kazao je Faladžić.

Dodao je kako je to je bila obaveza prethodnih vlada.

- Nažalost mi smo došli u poziciju da to zaknjižimo u jednoj godini, i to ustvari neće biti pravi financijski rezultat tekuće proračunske godine. Sve ovo što će se po izvršenju proračuna ove godine pokazati kao deficit bit će nagomilane izvršne sudske presude od prethodnih 10-12 godina - istaknuo je Faladžić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo