Svijet     | 28.12.2018. 11:22 |

Bahreinska ambasada u Damasku nastavlja rad

FENA Internet

DAMASK, 28. decembra (FENA) - Bahreinska ambasada u Damasku i sirijska diplomatska misija u Manami djeluju "bez prekida", navodi bahreinsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju objavljenom u petak, dan nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati ponovo otvorili svoju ambasadu u Siriji.

Ponovno otvaranje ambasade Emirata diplomatska je pobjeda za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada jer su oni, poput ostalih arapskih država u američkom savezništvu, svojevremeno podržavali pobunjenike koji se bore protiv njega. Ambasada je bila zatvorena u prvim mjesecima sirijskog sukoba koji je počeo prije skoro osam godina.

Očekuje se da ostale zalivske i arapske zemlje promjene svoje pozicije i normaliziraju odnose s Assadovom vladom, dok brige rastu oko iranskog uticaja u regiji. Sirija je isključena iz članstva u Arapskoj ligi prije sedam godina.

- Kraljevstvo Bahrein objavilo je da njegova ambasada nastavlja rad u bratskoj Arapskoj Republici Siriji - navodi se u saopćenju koje je prenijela državna novinska agencija BNA.

Nije bilo jasno da li to znači da je ambasada nastavila rad tokom rata, kada je većina zalivskih arapskih država - uključujući Saudijsku Arabiju čiji je Bahrein bliski saveznik - prekinula diplomatske veze sa Sirijom.

U saopćenju se navodi kako je bitno da arapske zemlje rade na sprječavanju svakog regionalnog uplitanja u unutrašnje stvari Sirije i da pomognu u konsolidiranju sigurnosti i stabilnosti u zemlji.

BNA je javila da avionske linije između Bahreina i Sirije funkcioniraju bez prekida, iako opet nije navela da li je tako i bilo tokom rata.

Zalivske arapske države glavni su saveznici naoužanih grupa koje se protive Assadu, ali Saudijska Arabija i Katar imaju najznačajniju ulogu u sirijskom ratu. Podrška Emirata povezana je s grupama koje se protive dominaciji islamista u pobuni, tvrde pobunjenički izvori u regiji.

Za razliku od svojih susjeda, Oman je zadržao diplomatske veze s Damaskom a Kuvajt se protivi naoružavanju pobunjenika koji se bore da svrgnu Assada i predvodi kampanju finansiranja humanitarne pomoći za Siriju putem Ujedinjenih nacija.

Nakon skoro osam godina rata, Assad je preuzeo kontrolu nad većim dijelom Sirije uz podršku Rusije, Irana i proiranskih šiitskih grupa kao što je libanski Hezbollah.

Njegova vojna osvajanja dobila su na tempu u ovoj godini zauzimanjem posljednjih velkih pobunjeničkih enklava u blizini Damaska  i preuzimanjem kontrole nad jugozapadnom regijom, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo