Bosna i Hercegovina     | 27.12.2018. 18:17 |

Predsjedništvo SDPBiH - Podrška kantonalnim organizacijama na uspostavi vlasti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) - Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) danas je na sjednici podržalo napore kantonalnih organizacija na uspostavi vlasti, uz uvjerenje da će u kantonima u kojim je proces iniciran uskoro biti i formirana izvršna vlast u saradnji Bosanskohercegovačkog bloka sa ostalim partnerima u pregovorima.

Data je podrška ministrima SDP-a u vladama Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona, uz izraženo uvjerenje da će svojim djelovanjem pokazati jasnu razliku između njih i njihovih prethodnika.

Efikasna uspostava vlasti u ta dva kantona u nikad kraćim rokovima i unatoč brojnim pritiscima i preprekama je ocijenjena kao najpozitivniji događaj u tekućoj godini, obilježenoj izbornim manipulacijama, zloupotrebama i falsificiranjem volje birača od strane pojedinih političkih subjekata, ali i državnih institucija poput Centralne izborne komisije BiH.

Predsjedništvo SDP BiH je potvrdilo da podržava demokratski princip da svi politički subjekti koji osiguraju parlamentarnu većinu na različitim razinama imaju i puno pravo da formiraju izvršnu vlast.

Izražen je jedinstven stav da je odluka Centralne izborne komisije o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH neustavna. Odluka kojom CIK BiH, suprotno svojim ovlaštenjima, pokušava legalizirati  posljedice masovnih ratnih zločina je nažalost tek posljednji u nizu skandaloznih postupaka ove institucije koja djeluje izvan zakonskih okvira i nadležnosti.

SDP BiH će u sklopu Bosanskohercegovačkog bloka poduzeti sve raspoložive mjere osporavanja odluke, u skladu sa zakonskim mogućnostima, poštujući i štiteći pravni poredak države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te stranke. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo