Bosna i Hercegovina     | 27.12.2018. 16:26 |

Golić i Kasipović potpredsjednici Vlade, u RS-u najniža plaća 450 KM

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27. decembra (FENA) - Premijer Republike Srpske Radovan Višković danas je uputio prijedlog Narodnoj skupštini da za potpredsjednike entitetske vlade imenuje ministaricu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić i ministra pravde Antona Kasipovića.

Te funkcije Golić i Kasipović su obavljali i u prošlom sazivu izvršne vlasti.

Na današnjoj sjednici, Vlada RS-a je donijela Odluku o najnižoj plaći u tom bh.entitetu za 2019. godinu u visini od 450 KM.

Članom Zakona o radu je propisano da najnižu plaću u RS-u utvrđuje Vlada, na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta, u posljednjem kvartalu tekuće za narednu godinu.

- Ukoliko Ekonomsko-socijalni savjet ne utvrdi prijedlog odluke o najnižoj plaći, odluku donosi Vlada, imajući u vidu kretanje plaća, rast proizvodnje i životnog standarda u RS-u – saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Podsjeća se da na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta, 18. decembra, nije postignut dogovor o visini najniže plaće u RS-u za 2019. godinu, zbog čega je Vlada, donijela tu odluku.

Također, dopunjena je i odluke o utvrđivanju cijene rada u iznosu od 108 KM za sve nastavnike i ostale zaposlene raspoređene na radna mjesta s visokom stručnom spremom u ustanovama obrazovanja i kulture.

Po toj odluci, koja stupa na snagu 1. januara 2019. godine, oko 13,5 hiljada zaposlenih u obrazovanju i kulturi dobit će veće plaće u iznosu od najmanje osam posto.

Vlada RS-a je donijela je i rješenje o razrješenju Goran Todorovića dužnosti direktora JZU Bolnice „Srbija“ Istočno Sarajevo, na lični zahtjev, te imenovala Nebojšu Šešliju, za vršioca dužnosti direktora te zdravstvene ustanove, na period do 60 dana.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo