Bosna i Hercegovina     | 27.12.2018. 16:09 |

Održan prvi dio sjednice Vijeća ministara BiH, nastavak 10. januara

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas, u prvom dijelu 163. sjednice koja je započela u Sarajevu, utvrdilo je Prijedlog osnova za odobravanje akata usvojenih na sastanku ministara prometa zemalja zapadnog Balkana, koji je održan 25. 4. ove godine u Ljubljani, te usvojilo izvještaj s tog sastanka.

Riječ je o Deklaraciji o sigurnosti prometa na cestama i Zajedničkoj deklaraciji o granicama i zajedničkim prijelaznim tačkama, koje su podržali ministri prometa / predstavnici zemalja Zapadnog Balkana.

Deklaracija o sigurnosti prometa na cestama ima za cilj smanjivanje broja smrtonosnih i ozbiljnih povreda u cestovnom prometu te poduzimanje konkretnih mjera na unapređenju sigurnosti, uz intenziviranje nacionalnog i regionalnog djelovanja, kao i jačanje saradnje u Evropi.

Zajedničkom deklaracijom o granicama i zajedničkim prijelaznim tačkama želi se ojačati saradnja radi smanjivanja administrativnih procedura prilikom prelaska državnih granica, kako bi se ublažili ekonomski gubici prijevoznika i unaprijedila regionalna konkurentnost.

Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će ovaj prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja.

BiH ĆE OD ZAJEDNIČKE PRODAJE AMBASADE BIVŠE SFRJ  U TOKIJU DOBITI VIŠE OD 4,2 MILIONA KM
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o odobravanju zajedničke prodaje ambasade / rezidencije bivše SFRJ na adresi 316-37, Kita Shinagawa 4-chome, Shinagawa Ward, Tokyo, Japan.

Vijeće ministara BiH upoznato je i s nacrtima kupoprodajnog i escrow  ugovora koji su neophodni za završetak postupka zajedničke prodaje.  

Prodajom ovog objekta u sklopu provedbe Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, Bosna i Hercegovina će dobiti 15 posto, što iznosi 4.243.930  KM.

Za potpisnika kupoprodajnog ugovora ovlašten je ambasador BiH u Japanu Borislav Marić, a potpisivanje ugovora planirano je za prvu polovinu  januara 2019. godine. 

KADROVSKI OSNAŽITI SIPA-u
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija Bosne i Hercegovine u 2018. godini.

Izmjenom Odluke, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) omogućava se prijem 15 kadeta - mlađih inspektora. Za realizaciju ovog plana nisu potrebna dodatna finansijska sredstva.   

Na ovaj način želi se omogućiti pravovremeno i adekvatno postupanje u vezi sa sigurnosnim izazovima u skladu s nadležnostima SIPA-e, uključujući i migrantsku situaciju.

DO 2021. MINISTARSTVO ODBRANE REALIZIRAT ĆE DVA VAŽNA PROJEKTA
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva odbrane, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta „Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa periodom realizacije 2016 – 2018. godina“, a u cilju produženja roka realizacije projekta do 2021. godine.

Na sjednici je usvojena i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu „Nabavka helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine“.

Ministarstvo odbrane  ostvarilo je dodatne uštede iz svog budžeta u iznosu 1,3 miliona KM, između ostalog, smanjivanjem naknada za putne troškove, prijevoz, gorivo, nabavku materijala, iznajmljivanje imovine i opreme. Ova sredstva pridružit će se  ranije osiguranim budžetskim sredstvima od 6,2 miliona KM.

Nastavak 163. sjednice Vijeća ministara BiH planiran je za četvrtak, 10.  januara 2019. godine, kada je, između ostalog, planirano razmatranje Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018 – 2019. godine (ANP), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu