Regija     | 27.12.2018. 12:22 |

Umro pjesnik i akademik Jakša Fiamengo

FENA Agencije

SPLIT, 27. prosinca (FENA) - Pjesnik, književnik, novinar i akademik Jakša Fiamengo umro je u četvrtak ujutro u splitskom Domu za stare i nemoćne, u 73. godini života, javlja Hina.

Jakša Fiamengo rođen je na Komiži na otoku Visu 1946. godine. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, a prvu zbirku pjesama "Pred obećanom zemljom" objavio je 1966. godine, dok je prvu samostalnu zbirku "More koje jesi" objavio dvije godine kasnije.

 Za života je objavio više zbirki pjesama, posljednju "Cvrkut" 2014. godine, a za svoj pjesnički rad dobio je niz nagrada - 1999. godine odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnik je državne nagrade “Vladimir Nazor” za književnost (1998.), Maslinovog vijenca na manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču (1993).

 Iz Društva hrvatskih književnika, čiji je Fiamengo bio član do 1969. godine, ističu kako se njegova poezija očituje u ustrajnom ovremenjivanju prostora, odnosno oprostoravanju vremena u istoj svjetlosti mudre i tople ideje vječnog Sredozemlja.

 Bio je pridruženi član i Hrvatskog društva skladatelja, a od svibnja 2014. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

 Njegova su djela zastupljena u antologijama hrvatske poezije, pojedine su mu pjesme prevođene na petnaestak svjetskih jezika. Česti motivi njegovih pjesama su meditaranski motivi, a u svima postoji i duhovna dimenzija krajolika.

 Radni vijek proveo je kao novinar. Do umirovljenja 2009. godine radio je u Slobodnoj Dalmaciji, a bio je i urednik nekoliko časopisa. Nagradu za životno djelo u novinarstvu dobio je 2014. godine. O Fiamengu je 2004. godine HTV snimio dokumentarni film "Čovik od riči".

 Iz Slobodne Dalmacije navode da je objavio petnaestak knjiga pjesama te sudjelovao u stvaranju pjesničko-likovnih mapa.

 Pisao je knjige za djecu, a autor je tekstova mnogih klapskih i drugih dalmatinskih pjesama, među kojima su najpoznatije "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina, "U prolazu", "Infiša san u te", "Promenade", "Ja sam pjesma", "Karoca gre", a za tekstove pjesama osvojio je dvije nagrade "Porin" za životno djelo 2002. i 2007. te tiražne “Zlatne ptice” Croatia Recordsa.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Ljudmila Navaljni: Aleksej je bio "živ, zdrav i sretan" u ponedjeljak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom